VM Soling Hankø 2024

VM Soling Hankø 2024: Siste seilas

Innsjøseilere tok VM tittelen på Hankø

Nergaard beste nordmann på bronseplass. 

Publisert Sist oppdatert
VM Soling Hankø 2024: Farkas Litkey tok sin 5. VM tittel i Soling

De avsluttende seilasene i årets verdenmesterskap for Solinger ble mer spennende enn forventet, med mange forskyvninger på resulatlisten etter to vanskelige seilaser, der kraftig strøm og skiftende vind ga store utfordringer for seilerne.

Det første seilasen begynte dramatisk for VM vinneren Farkas Litkey, Karoly Wézer og Kristof Wossala som hadde ti poeng forsprang før dagens seilaser. 

Pådro seg straff

Farkas Litkey pådro seg straff allerede før start i en duell med Herman Horn Johannessen og det så plutselig ut som om ungareren ville få problemer med å forsvare ledelsen. Fra en håpløs posisjon seilte han seg imidertid opp gjennom feltet og endte på 8. plass, nok til å holde førsteplassen foran siste seilas.

VM Soling Hankø 2024: Farkas Litkey

VM Soling Hankø 2024: Kristian Nergaard, Johan Barne og Christen Horn Johannessen

Glommastrømmen

Det ble isteden Lars Ingeberg og Kristian Nergaard som skulle kjempe om seieren i denne seilasen. Begge valgte å gå ut i Glommastrømmen som rant stri inn i Oslofjorden. Startbåten registrerte 1.4 knops strøm. Det gjorde utslaget, og på kryssmerket ledet Ingeberg, Alf Larsen og Bjørn Johanson knapt foran Nergaard, Christen Horn Johannessen og Johan Barne. 

De øvrige norske medaljekandidatene lå lenger ned i haugen sammen med  Litkey. Nergaard kom forbi Ingeberg på den første lensen, men Ingeberg hang på og i mål var det bare noen få meters differanse i Nergaards favør. 

Av de andre medaljekandidatene kom Horn Johannessen på 4. plass og lå putselig an til VM sølv, Wang ble nummer 5, Pedersen 6, brasilianske Ihla 7 og Litkey 8. Fortsatt klar ledelse til Litkey, men med godt norsk tak i de øvrige medaljene.

VM Soling Hankø 2024: Kristian Nergaard

Før den siste seilasen dreide vinden mot øst og banen måtte vris mot venste. Igjen spilte Glommastrømmen en rolle, og som i tillegg til store trykkforskjeller underveis skapte store utfordringer. 

Først på kryssmerket var ungarske Varjas Sandor Endre, Gabor Meretei og Laszlo Kovacsi foran Brasils Nelson Ihla, Manfredo Florick og Leonardo Mayhofer, mens Litkey og de norske medaljehåpene lå lenger bak i feltet. Endre og Ihla holdt rekkefølgen i mål, fulgt av Lars Ingeberg og laget med Dag Usterud, Terje Sorteberg og Torgeir Pedersen. Litkey ble 7, Michael Farthofer, Rudolf Matheis og Lisa Farthofer ble nummer 5, Kristian Nergaard ble nummer 8, Rune Jacobsen Thom B Haaland og Erling Landsverk ble nr 9 i den samme båten de seilte i OL i 1992 i Barcelona, Herman Horn Johannessen, Lars Horn Johannessen og Harald Blom Bakke ble 11, Terje Wang 12.

VM Soling Hankø 2024: Herman Horn Johannessen1

Soling EM til Norge

Dermed ble det VM gull til Farkas for 5. gang, sølv til Ihla og bronse til Nergaard, mens dagens gladeste nordmenn ble laget til Lars Ingeberg med 2. og 3. plass, best av alle i avslutningen. Det holdt ikke il noen topplassering sammenlagt, men Ingeberg kunne også glede med nyheten om at EM i Soling kommer til Norge, men at den norske Solingklubben ennå ikke har besluttet hvem som skal være arrangør.

Hankø viste seg igjen som en krevende og morsom regattabane der seilerne fikk mulighet til å vise at de behersker alle slags forhold, som vanlig var de beste som vant.

VM Soling Hankø 2024: Lars Ingeberg

Fullstendig resultatliste

.