Overlevde 16 timer i kantret båt

Dramatisk redningsaksjon utenfor Spania da en Class 40 mistet kjølen.

Publisert Sist oppdatert

Den 62 år gamle franske seileren overlevde i 16 timer i en kantret Class 40 utenfor Spania. Redningsmannskaper fant fartøyet ved solnedgang, men grov sjø gjorde at de måtte vente til morgenen for å gå mannen ut av kantrede båten utenfor Galicia.

Seileren fikk plass i en luftboble inne i båten til han ble reddet av spanske kystvaktdykkere i det de beskrev som en operasjon "som nærmer seg det umulige".

Kystvakten mottok nødsignal fra klokken 20.23 mandag 14 nautisk mil fra Sisargas-øyene utenfor Spanias nordvestlige Galicia-region. Sporingsdata viser at den hadde satt seil fra den portugisiske hovedstaden, Lisboa, søndag morgen. Mens et redningsskip med fem dykkere dro ut, fant ett av de tre helikoptre som var satt på søket fartøyet ved solnedgang.

En dykker ble vinsjet ned til båtens skrog for å søke tegn til liv, og mannen på innsiden, som ikke er navngitt, svarte ved å banke fra innsiden. Da sjøen var for grov til å forsøke å redde, festet kystvakten oppdriftsballonger til skroget for å hindre det i å synke ytterligere og ventet til morgenen.

To dykkere svømte under båten for å hjelpe til med å frigjøre mannen, som de fant iført en overlevelsesdrakt av neopren og senket i vann opp til knærne. Vicente Cobelo, et medlem av kystvaktens spesialoperasjonsteam, fortalte en lokal stasjon at mannen deretter hoppet i det iskalde vannet og svømte under båten for å nå havoverflaten. På eget initiativ kom han seg i vannet og fridykket ut, hjulpet av dykkerne som måtte trekke ham gjennom fordi det var vanskelig for ham å komme seg ut i drakten. Mannen ble fraktet til sikkerhet og kjørt til sykehus for sjekk, og ble utskrevet like etterpå uten problemer.

Redningsmannskapet fikk kontakt ved å banke på skroget
Redningsmannskapet fikk kontakt ved å banke på skroget