TILBAKE: «Comanche» er tilbake på regattabanen etter en lengre pause, men fant rask formen igjen.

«Comanche» slo «Skorpios»

Det ble en duell mellom giganter under Rolex Middle Sea Race hvor størrelsen ikke var nok.

Publisert Sist oppdatert

100 fots «Comanche» slo 125 fots «Skorpios» med 90 minutter etter en regatta på 42 timer over 600 nm. Det ble en tett duell hvor begge båtene var raskere enn banerekorden for enskrogsbåter. «Comanche» slo den gamle rekorden med syv timer og 37 minutter, og var i mål etter bare 40 timer, 17 minutter og 50 sekunder. Det gir en snittfart på over 15 knop langs rumbline.

Bedre taktikk

Rolex Middle Sea Race starter fra Malta med en bane rundt Sicilia til babord. «Comanche» og «Skorpios» lå side om side helt til Stromboli, banens nordligste punkt. Fra dette rundingsmerket var «Skorpios» raskere, men utfordrende tordenbyger gjorde at «Comanche» fikk en ny sjanse.

- Ingen av værmeldingene stemte, og det var enorme mengder med tordenbyger som vi måtte vurdere. Vi lagde en analyse og det ga resultater, forklarte navigatør på «Comanche», Will Oxley. «Skorpios» gjorde som trimaranen «Masarati», havnet i et vindhull. Det gjorde at «Comanche» passerte den 25 fots lengre båten, mellom Favignana og Pantelleria.

ENORM: «Skorpios» har så langt bare satt størrelsesrekord. Villdyret må temmes.

Bygget for rekorder

«Comanche» er en 33 meter lang maxi yacht bygget for å sette rekorder, konstruert av VPLP og Guillaume Verdier, sjøsatt i 2015. Båten kan beskrives som en oppblåst IMOCA. 100 foteren holder 24-timers rekorden for enskrogsbåter, og lyder 618 nm, en snittfart på 25,75 knop. I 2016 satte «Comanche» ny Atlanterhavsrekord på fem døgn, 11 timer og 14 minutter.

Båten ble bestilt av Dr. James H. Clark og solgt til Jim Cooney i 2017. I 2019 ble båten solgt videre til en russisk interessegruppe. Båten hadde australieneren Mitch Boot som skipper under regattaen.

«Skorpios» er en Club Swan 125 bygget for å slå «Comanche»s rekorder. Giganten er konstruert av Juan K og ble sjøsatt i sommer. Båten debuterte ved å være første enskrogsbåt over mållinjen i Rolex Fastnet Race i august.

RACE: Det var på siste del av regattaen «Comanche» dro fra «Skorpios».