STEKRE: Marius Løken og Truls Haug har gode sjanser for å lykkes under EM i Danmark til sommeren.

Påmeldingen åpnet, og norske båter dominerer

Nesten halvparten av de så langt påmeldte båtene til ORC Double Handed European Championship 2023 i Danmark er norske.

Publisert Sist oppdatert

Det er ingen spurt i påmeldingen til ORC Double Handed European Championship. Europamesterskapet inngår som en del av Sjælland Rundt etter mønster av fjorårets verdensmesterskap i Stockholm. Der inngikk shorthandedregattaen som en del av Gotland Runt. Under VM i fjor var det 78 båter med fordelt i tre klasser. Fem av disse var norske.

Av de 14 påmeldte båtene til EM i Danmark til sommeren, er seks norske, tre ganger flere enn arrangørnasjonen Danmark.

Til sammenligning blir solo-regattaen Silverrudder utsolgt i løpet av noen timer, og Silverrudder har plass til 450 båter. Men Silverrudder seiles uten målebrev.

I 2024 er KNS tildelt VM i ORC Double Handed, og verdensmesterskapet vil bli en del av Færderseilasen. KNS vil teste ut formatet til sommeren, men de som vil forsøke dette, vil få dårlig tid med å rekke EM i Danmark.

BANE: EM avgjøres ut fra en seilas, og med gunstig vind kan det bli rundt Sjælland og Læsø.

Hendig plassering

Det er Helsingør Sejlklub som arrangerer mesterskapet, med den gunstig plassering for aktive shorthandedseilere i Nord-Europa. Helsingør er en kort distanse fra Sverige, Tyskland og Polen. Silverrudder 2022 hadde påmeldinger fra 10 nasjoner, men båter fra Danmark og Tyskland utgjorde 90 prosent av de påmeldte.

Regattaen Sjælland Rundt er på 230 nm og hadde på sitt meste over 2000 påmeldte båter.

Avhengig av værmelding, så kan banen under europamesterskapet bli forlenget til 380 nm. Da med en runde rundt Læsø.

Regattakontoret åpner 10 juni, mens starten går 14. juni. Påmeldingsfristen er satt til 26. mai.

SUN FAST 3300: Ole-Petter og Vibeke Horgen Laksholm i «popcorn» er et av to norske «mixed»-lagene som stiller til EM.
TURSEILER: Sun Odyssey 409 «WILDA» fotografert under Færderseilasen 2018. Til EM kan det bli en sprekere båt.
RASK: Karl Otto og Magda Book har et beist å temme under EM. «White Shadow» er svært rask.

Kjente norske

De seks norske påmeldte er sterke lag som kan hevde seg godt. Tre av lagene deltok også under VM i Stockholm sist sommer.

Marius Løken og Truls Haug lykkes best av de norske under VM i fjor, og ble nummer syv i klasse A med sin «Off Course», en Dehler 44.

Sigmund Hertzberg og Tim Sandberg fikk en 11. plass i klasse B med «Hyrrokkin», en Sun Fast 3300. Til sommeren stiller de med en Dehler 30 OD, en mindre båt med høyere måletall.

Kristian Jerpetjøn og Andreas Tinglum lykkes ikke helt med en turseiler i VM. Sun Odyssey 409 «Wilda» havnet et stykke ned på lista, men Jerpetjøn vil forsøke seg på nytt, og er påmeldt med en Figaro II.

– Vi jobber med et mulig kjøp, og men ta kontakt om to måneder er medlingen fra Nesoddenseileren.

Harald Walder er topp ti på SEILmagasinets shorthandedranking for 2022, og vil ha med seg Dionisio Mendiola i Danmark. De seiler JPK 1080 «Mika», en båt som vil passe godt til formatet.

Det deltar også to norske par. Karl Otto og Maren Magda Book får låne Landmark 43 «White Shadow», en båt som tok sølv under ORCi EM på Hankø i 2023. Dette er et lag som kan hevde seg godt.

Ole-Petter og Vibeka Horgen Laksholm stiller med Sun Fast 3300 «Popcorn». Ole-Petter Laksholm har seilt Silverrudder to ganger med denne båten.

Du finner påmeldingen her