RASK: «Zeus» er bare 30-fot men vant VMs store klasse og var av de første båtene i mål.

30-foter vant VMs største klasse

Z30+ «Zeus» imponerte mest under ORCi VM som var en del av Gotland Runt.

Publisert Sist oppdatert

Z30+ «Zeus» er en ny båt sjøsatt i mai basert på en gammel konstruksjon, men viste alt i 2Star at den ville bli farlig under VM. 30-foteren vart 2Star også. Under VM imponerte båten stort, og klarte å holde følge med ClubSwan 36 med vippekjøl, både på kryss og lens. Både ClubSwan 36 og Z30+ hadde Volvo Ocean Race seilere om bord. «Zeus» ble seilt av Anders Dahlsjö och Martin Strömberg.

20 år gamme konstruksjon

Z30+ er basert på Z31 konstruert av CDE Danish Marine Design ApS, utviklet i 2001. Z30+ er utviklet av Jimmy Hellberg og Johan Larsvall. Hellberg testet Z31, men syns båten gikk for mye på nesa når det seilte. For blitt volum i baugen og mor mye i hekken. Den var også for veik, og vanskelig å seile shorthanded.

– Med erfaringene jeg gjorde med Z31 satte jeg meg ned for å tegne er forbedret utgave. Enkelt fortalt så kappet jeg baugen og forlenget hekken, og flyttet rigg og kjøl bakover. Løsningen ga en ny bunnform og en større cockpit. Videre satte jeg på en ny kjøl med tyngre bulb, gikk fra to ror til ett, og tegnet ny rigg, forteller Hellberg til SEILmagasinet.

Hellberg kontaktet Johan Larsvall i Vaxholm Komposit som bygde båten i karbonfiber. Den lille shorthandedbåten har vist seg svært rask under de fleste forhold, men er ogå enkel å håndtere. Den er lett og har høy stabilitet. Det gir båten et høyt måletall. Så høyt at den havner i den største klassen sammen med 40-fotere. «Zeus» var 37 minutter foran Marius Løken i Dehler 44 «Off Course» i mål.

SANDHAMN: «Zeus» til brygga tverrs over norske «Off Course»

Hardt arbeid

– Det kreves mye å seile shorthanded, både jeg pg Anders hadde nok å gjøre, begge veier rundt Gotland, sier Martin Strömberg. Han har seilt Volvo Ocean Race tre ganger og vant med «Groupama» i 2011-12. Anders Dahlsjö har også seilt Volvo Ocean Race og to America’s Cup.

– Vi gjorde et godt veivalg på nGotlands utside som gjorde at vi holdt følge med de større båtene, så fikk vi en morsom slør tilbake, sier Strömberg.

Det ble trippel svensk i den store klassen. Bak «Zeus» kom en J/121 og en J/122.

Marius Løken og Truls Haug kom til slutt på en syvendeplass. ClubSwan 36 «Mini Revenger» med Klabbe Nylöf brøt regattaen.

Dobbel tysk

Det ble tre stykk JPK 10.30 på pallen i den mellomste klassen. Båttypen viser at den også kan hevde seg under ORCi. De to øverste plassene gikk til tyske båter,mens en finsk tok tredjeplass.

Den beste norske båten ble «Hyrrokkin» som endte på en 11. plass. «Pretty Fast» ble 17 og «WilDa» 22.

Det ble en lang seilas for Mikael Khei i Albin Nova «Lady Stardust». Den endte på 22. pass i den minste klassen, en klasse vunnet av en svensk First 36.7 foran en X-332 og First 35.

Du finner resultatlisten her.