LORIENT: 19 IMOCA-båter er samlet ved u-båt basen fra krigen som var umulig å rive.

48-times test før alvoret

19 skippere får målt krefter under Defi Azimut to måneder før Vendee Globe.

Publisert

Defi Azimut er en 48 timers soloregatta med start og mål i Lorient, som arrangeres for 10. gang. 19 av over 30 deltagere i Vendee Globe bruker regattaen til å måle krefter, og for å fintune utstyret før Vendee Globe. Vende Globe er en non-stop jorda rundt soloseilas med rekordoppslutning. Regattaen arrangeres hvert fjerde år. IMOCA heter båtene som blir brukt. De er på 60 fot og kan For fire år siden dukket de første båtene opp med foiler. Denne gangen kan det bli 18 båter med slike. Under gunstige forhold vil båtene med foiler være 5-6 knop raskere, mens de i lite vind vil være tregere.

Ikke alle favorittene

Det er blitt bygget åtte nye 60-fotere. Av disse stiller det fem båter, hvor alle fem kan vinne. Under Vendee Artique i sommer stod det mellom Jérémie Beyou, Charlie Dalin og Thomas Ruyant mot mål hvor Beyou ble best til slutt, alle med nyeste generasjon båter. Alex Thomson var ikke med i sommer, og deltar heller ikke denne gangen. Han har valgt å trene for seg selv, og først 8. november da starten av Vendee Globe får vi se om det var smart.

Heller ikke Nicolas Troussel i Corum l’Epargne deltar. Han seiler i den nyeste båten tegnet av Juan Kouyoumdjian Design. Det er søsterbåt av «Arkéa Paprec» med Sebastien Simon som skipper. Arkéa Paprec brakk foilene i høst, og på ny i sommer. Da ble også skroget skadet.

Armel Tripon fikk også problemer under Vendee Artique i sommer, og måtte bryte etter strukturelle skader i baugen etter en tidligere hendelse.

48 timer

Defi Azimut starter med en fartskonkurranse i Loriant hvor båtene skal seile en strekning på 1,5 nm, og får to til fire forsøk. Dette er mest en måte å vise frem båtene for publikum. Det er torsdag 10. september alvoret starter hvor båtene skal seile 48 timer i Atlanterhavet. Banen blir lagt ut fra værmeldingen som melder lett vind.

Det er fire jenter av de 19 skipperne på startlinjen. Engelske Sam Davies er den beste av dem, og fikk en sterk 4. plass i Vendee Artique i sommer. Den sterkeste utlendingen er Boris Herrmann fra Frankrike.

Du finner oversikt over skipperne her.

Drag row
ANNERLEDES: Armel Tropons båt skiller seg ut fra mengden med foiler høyere opp på skroget.
FAVORITT: Beyou har flest timer i den nye båten som seiler Defi Azimut for tredje gang.
FOILER: Flertallet av IMOCA-båtene er nå utstyrt med foiler som løfter skroget delvis ut av vannet.