Test fra arkivet: Dehler 36

Stilig, hurtig og følsom
Dehler 36 er en følsom konstruksjon som byr på god fart og en fin, balansert seilas.
I SEILmagasinet nummer 9-2001 hadde vi en fire siders test av Dehler 36, skrevet av Mats Göthlin. Dette var en tid hvor Dehler stod sterkt i markedet, men det var storebroren på 39 fot som solgte best her hjemme. Men det kom en del 36-fotere også, båter som fremdeles kan gjøre fra seg på regattabanen, og har nok komfort til de mest kresne turseilere. Prisen startet på litt over en millione kroner for 13 år siden. I dag vil du kunne kjøpe en godt holdt båt til rundt 700-800 000 kroner.
De kalles cruiser/racere. Det vil si turbåter som også har sitt å by på på regattabanen. Når det gjelder Dehler 36, vil jeg driste meg til å si at det er en god regattabåt hvor bokomforten ikke lider nevneverdig under det.
Båter som IMX-40, First 40.7, Diva 38 og X-362 har alle seilegenskpene som førsteprioritet, og de er som sådan en kontrast til utpregete turbåter med rullegenua, rullestorseil og andre hjelpemidler som gjør at båten skal kunne seiles av én person – og som har vektlagt plassen under dekk mer enn seilegenskapene.
For tre år siden råket Dehler-verftet ut i et alvorlig, økonomisk uføre, men etter at det nederlandske Neptunus-verftet kjøpte Dehler i 1999, har verftet stille og rolig kommet på fote igjen. I dag har verftet etter sigende en sunn økonomi. Båtene blir fortsatt bygd i Freienohl i Tyskland, men hovedkontoret ligger i Zaandam nordøst for Nederland.
Alle verft med respekt for seg selv benytter seg i dag av kjente konstruktører. Når det gjelder Dehler, handler det om duoen Friedrich Judel og Rolf Vrolijk som meisler ut båtenes linjer. De er kjent for å være innovative, de står for nytenkning og de tegner raske og komfortable båter.
Dehler, som alltid har stått for raske, racige og komfortable båter, har med Dehler 36 understreket dette og gitt sitt bidrag til floraen av slike båter.
Vi seilte båten rett etter verdens- premieren i Hamburg i fjor på Isjeel Mer i Nederland.
I 4–5 m/sek lå farten mellom 6,2 og 6,6 knop på bidevind. Båten avslørte seg som lettdreven, og den hadde en herlig akselerasjon. Den er med an- dre ord lett å seile fort med.


Noe som gjorde et stort inntrykk, var effekten av å benytte løygang, storseilskjøt og akterstag i trimmingen for å få ut de siste tiendelene. Når vi fikk den rette kombinasjonen, ga det 0,2–0,3 knop ekstra, og det er betydelig for en regattaseiler som jakter på fart i alt hva som gjøres om bord.
Båten er ekstremt lett på roret. Dette er takket være balansen, men også fordi rorlagrene er vinklete og dermed følger rorstammen og aldri kommer i press på roret. Styresystemet har kevlarliner i stedet for vaier, noe som gir en ekstra bløt styring.
Da vi seilte med spinnaker, hadde vi god kontroll og balanse. Spinnakerbommen har opp- og nedhal på nokken, hvilket betyr at man må dippe bommen. Det krever et trent mannskap i baugen under jibbene, og det er ikke helt enkel å utføre.
Skroget opptar kreftene
Dehler 36 er kjennetegnet ved en rett stevn, bredt, flatbunnet akterskip, et steilt akterspeil og harmoniske skroglinjer. Båten er kursstabil og har god bæring på slør. Fribordet er høyt og overbygget lavt, men under dekk er det blitt plass til en rommelig innredning med ståhøyde overalt.
Moderne rigger har vinklete salinger slik at man slipper lensetakler. Utfordringen er dog at dette er en løsning som krever svært stramme vant, noe som igjen stiller krav til bunnstokker, langskips avstivning og røstjernfestene. Spesielt området rundt masten blir utsatt for store krefter.
Dehler 36 er et forbilde hva dette angår. Et eksempel er sammenføyningen av skrog og dekk. Her har man valgt en arbeidskrevende og dyr metode som innebærer at dekket limes vått i vått med skroget. Det er ingen skruer eller bolter. Dekk og skrog er dermed formet som en enhet med maksimal styrke.
Skrogoppbyggingen med dens forsterkninger ses naturlig nok ikke. Det eneste synlige er de ekstremt kraftige røstjernfestene som stikker ut bak sofaene i salongen; som om verftet vil vise at her har man såvisst ikke spart på kruttet!




Rettlinjet eleganse
Rette linjer går igjen i innredningen. Her er lite av limte, buete former, som preger så mange andre, moderne båter. Tresorten er beiset kirsebær, som er kombinert med hvit glassfiber og syrefast stål. Til å være en båt hvor seilegenskapene er prioritert, er innredningen usedvanlig gjennomarbeidet.
Planløsningen er tradisjonell – og takk for det. Det tradisjonelle har vist seg å fungere best i praksis i mellomstore båter. Og med tradisjonelt mener jeg en seksjon med L-formet bys se og toalett på hver side av nedgangen. Aktenom disse er det en akterlugar og et stort stuerom. Stuerommet kan som alternativ innredes til en enmannslugar. Salongen har to sofaer langs skrogsidene med et stort bord imellom. Og i forpiggen er det en dobbellugar.
Innredningen er med andre ord som 90% av alle seilbåter mellom 35 og 40 fot. Det som varierer er hvordan man prioriterer plassen – og kvaliteten.
I Dehler 36 er akterlugaren prioritert på bekostning av byssa. Salongen har normalstørrelse. Forpiggen og toalettet byr på de beste løsningene og har fått forholdsvis stor plass.
Toalettet er virkelig godt innredet med fin plass til dusjen og med mange skap og stuerom. I forpiggen er det god plass mellom hovedskottet og dobbelkøya. Køyebunnene har hengsler og kan åpnes lett. Jeg kunne godt tenkt meg noen flere skuffer eller en skapdør i skottet under køya. Slik det er nå kommer man kun til plassen i køyebunnene ovenifra. Jeg gir et ekstra pluss til sko-rommet under garderobeskapet og den lille skammelen foran køya.
Akterlugaren på babord side er bred og har god plass. Det er ståhøyde i fremre del; det siste går på bekostning av plassen i byssa. Det er tilstrekkelig høyde under cockpitdørken, slik at også voksne mannfolk kan ligge bekvemt. Byssa er velinnredet, men liten. Det er skuffer og skap og stueplass, men ikke nok til en kokk som stiller krav.



Advarselstrekanter
Under sofaene i salongen ligger to vanntanker på tilsammen 280 liter, dieseltanken og batteriene. Bak babord ryggstøtte sitter kjølekompressoren. Vektmessig er dette en god løsning ved at all vekt er konsentrert om midten av båten. Under sofaene er det imidlertid ikke noe stuerom, bortsett fra aktre del på babord side ved byssa.
Håndrekkene består av to tynne lister langs sidene, og det er ikke mye å ta tak i når båten ruller i sjøen.

Ventilasjonen er perfekt overalt med tre ventiler på hver side i hytteoverbygget. De er supplert med ytterligere et antall i akterlugaren og på toalettet. Det dreier seg ikke om å ha flest mulig, men å ha dem på rette sted slik at luftgjennomstrømningen blir best mulig. Og det er fint løst i Dehler 36.
Salongens sofa har normale puter, men i forog akterlugaren ligger man som en konge på gode madrasser. Det er ytterligere verd å nevne at alle små symboler om bord sitter tejpet på strategiske steder. For eksempel en advarselstrekant med en sunken båt ved sjøventilene og en advarselstrekant med regndråper ved de ventilene i overbygget som kan åpnes.
Snekkerarbeidet er av god kvalitet, og det er gledelig å se at tingene også er gjort ferdige der man ikke kan se det; som for eksempel under køyene. Innredningen representerer ingen luksus, men er velgjort ned til minste detalj.
Racing-cockpit
I Dehler 39 ble cockpiten kritisert for å ha for lave sider, og at sittekomforten ikke var god nok. I 36-foteren er dette løst.
Rattet er stort nok til at man kan sitte ute i borde og styre. Benkene har en forhøyning ytterst, slik at man har et godt fotfeste når man sitter på cockpitkarmen. Den spesiallagde pidestallen har instrumentene vent mot siden, slik at de skal kunne avleses fra lo.
En racing-cockpit som dette kan oppleves som en smule trang med et fulltallig mannskap. Vinsjene sitter ikke akter hos rormannen, men midt på cockpitkarmene. Også løygangen tar plass.
Når alt er ført akter til rormannen og løygangen er plassert oppå hyttedekket slik det nå er vanlig på rendyrkete turbåter, blir cockpiten renere og mer oppdelt; seilerne har sitt område og passasjerene sitt. I Dehler 36 er det meningen at alle om bord skal delta aktivt i seilingen – hvilket jo faktisk er morsomst. I det lange løp blir man jo lei av å være kun passasjer...

Dehler 36
LOA | 10,95 m |
Vannlinje | 9,95 m |
Bredde | 3,50 m |
Dybde | 1,95 m |
Vekt | 6000 kg |
Ballast | 2200 kg |
Storseil | 41 kvm |
Genua | 44 kvm |
Fokk | 30 kvm |
Mastehøyde 17,90 m | |
Motor | 27 hk |
Diesel | 90 l |
Vann | 254 l |
Pris 2000 | 1,06 mill |
Men Dehler har også tenkt på dem som vil ha en litt fredeligere seilas, i og med at de har forberedt plass til et sett vinsjer akter hos rormannen.
Når båten seiles optimalt i en regatta, skal rormannen styre den fra cockpitkarmen. Ett mannskap skal ta hånd om storseilskjøtet og løygangen i forkant av pidestallen, to tar hver sin side for å ta hånd om genuatrimmen, mens et mannskap tar seg av trimliner, bomvang, uthal og så videre. I tillegg trenger man et mannskap til når man skal seile spinnaker.
Vellykket
Jeg hadde fornøyelsen av å prøve båten med et fulltallig mannskap på denne måten, og det var en opplevelse. Dehler 36 er hurtig, lett på roret, morsom å seile og den har en veldisponert cockpit. Innredningsløsningen er tradisjonell med stort toalett og litt snau bysse. Båten er godt bygd ned til minste detalj. Og prisen er konkurransedyktig.

Dehler 36 er en følsom konstruksjon som byr på god fart og en fin, balansert seilas.
Les også:
.