Uklart foran valgene i World Sailing
Uklart foran valgene i World Sailing

TSE saken ikke avsluttet før valget

Dilemma for velgerne

Publisert

World Sailings velgere får et problem når de går til valg på ny president i tidsrommet 9. til 16. oktober. Den etter hvert velkjente «TSE saken» der presidenten Kim Andersen er anklaget for interessekonflikt og for ikke å ha informert styret om en større kontrakt inngått med selskapet TSE som bisto ham i presidentvalget i 2016, blir ikke ferdigbehandlet før valget slik man hadde håpet. Årsaken er at presidenten selv, som skal avgi vitnemål, ikke er i stand til å stille til intervju med etterforskningslederen Laurance Burger før 15. oktober. Det er hans advokatfirma som hevder at deres advokat ikke kan stille opp før denne dato. Burger vil da trenge 24 timer til å ferdigstille rapporten hvilket betyr at velgerne må eventuelt stemme på en presidentkandidat de ikke vet om vil bli dømt eller frifunnet av World Sailing egen etiske kommisjon. Skulle han bli dømt kan det få konsekvenser for hans fremtid i World Sailing

Reaksjon fra IOC

Denne saken kommer på toppen av en sak som i går ble publisert av nettstedet innsidethering.biz. Her fremgår det at den internasjonale olympiske komité IOC reiser etiske bekymringer over kandidaturene til Scott Perry og Kim Andersen som begge stiller til valg som World Sailing president i det kommende valget som starter allerede 9. oktober. IOC har advart valgkomiteen om at beskyldningene mot dem potensielt kan skade organisasjonen. I kommentarer videresendt i en e-post fra IOCs visepresident Ng Ser Miang til World Sailing Valgkomité mener IOC ansvarlig for etikk, Pâquerette Girard Zappelli, at valgkomiteen burde gi en fullstendig oversikt over forholdene som berører sittende presidenten Kim Andersen og visepresident Scott Perry til medlemmene som skal avgi sin stemme i valget. E-posten, som insidethegames.biz viser til, refererer direkte til tre saker om World Sailing Ethics Commission som involverer Andersen, og det faktum at Perry har forbud mot å komme inn i USA.

Betenkelighetene fra IOC kommer mindre enn en uke før valgstart, et presidentvalg som også inkluderer spanske Gerardo Seeliger og den kinesiske visepresidenten Quanhai Li. Perry har innrømmet at han ikke kan komme inn i USA, men hevder at han ikke er kjent med den fulle bakgrunnen for hans visumnekt som har pågått helt siden 2009. Zappelli advarte om at Perrys status i USA kan være vanskelig å håndtere pragmatisk for et International forbund [World Sailing] ettersom det finnes mange amerikanske utøverne og det arrangeres en rekke konkurranser i USA, inkludert de kommende OL i Los Angeles".

Pâquerette Girard Zappelli har sendt en utilslørt advarsel om at presidentkandidatene Kim Andersen og Scott Perry potensielt kan forårsake et problem hvis de blir valgt. Dette sammen med Andersen mange saker i etikk kommisjonen kan ødelegge omdømmet til World Sailing, sa Zappelli, ifølge e-posten fra Ser Miang. Zappelli avslutter med å si: Det ville være bra at valgkomiteen i WS gjorde de nasjonale forbund (MNAs) oppmerksom på viktigheten for WS å opprettholde sine standarder for god styring, spesielt ved å beskytte sitt omdømme. Madame Zapelli understreket imidlertid at IOC ikke kan blande seg inn i et av særforbundenes valgprosess.

Den første valgrunden av president og visepresidenter starter allerede fredag 9. oktober, og siden stemmene skal leveres elektronisk har medlemmene, i alt 145, frem til fredag 16. oktober kl. 1500 å avgi sine stemmer. 14 av medlemsnasjonene har ikke betalt sin kontingent til World Sailing og vil derfor være forhindret fra å stemme.

Dersom ikke en av de fire presidentkandidatene, Kim Andersen, Scott Perry, Quanhai Li og Gerardo Seeliger får minst 50 prosent av stemmene ved første avstemning blir de to kandidatene med færrest stemmer eliminert og de to med flest stemmer møtes i en avgjørende runde fra 20. til 23. oktober. i nominasjonsrunden fikk Gerardo Seeliger flest stemmer med 36, Scott Perry og Quanhai Li 35 hver, men sittende president Kim Andersen kun 23 stemmer

PÅ VALG: Jørgen Stang Heffermehl kan bli en av åtte visepresidenter i World Sailings styre.Morten Jensen
PÅ VALG: Jørgen Stang Heffermehl kan bli en av åtte visepresidenter i World Sailings styre.Morten Jensen

Ved det kommende valg skal det også velges åtte visepresidenter. Her foreligger det forslag på 15 kandidater, en av dem er presidenten i Norges Seilforbund, Jørgen Stang-Heffermehl. Han er den av kandidatene med minst fartstid i internasjonal seiling, men han har gjort det godt i intervjuer og en video presentasjon og skal etter det Seilmagasinet forstår ligge godt an til å bli valgt, særlig fordi han fremstår som troverdig og vil kunne bidra til å løse problemene rundt de kostbare kontorene i London.

Resultatene av valget vil bli kunngjort under generalforsamlingen 1. november av valgkomiteen. Hvis det er dødt løp mellom flere visepresidentkandidater på 7. plass, starter en ny avstemningsrunde samme ettermiddag.