KLARE: Stanislav Strobl og Tobias Malach før start av Skagen race.

Aldri seilt i eget hjemland

Stanislav Strobl og Tobias Malach fra Tjekkia skal seile VM i Norge til sommeren. Trening må foregå i utlandet. Skagen race ble en tøff oppkjøring.

Publisert Sist oppdatert

Stanislav Strobl og Tobias Malach skal seile X-362 Sport «Xoco» under verdensmesterskapet, og gutta ble med som mannskap under Skagen race for å lære båten. Begge har seilt mye, men bare i utlandet. Stanislavs far hadde en båt som ble seilt både nord i Europa og Middelhavet. 

Deltok i EM

Gutta fra Tjekkia seilte EM i Danmark sist sommer, og er godt kjent med mange av de norske båtene. I fjor leide de en Dehler 30, og for å trene leide de en annen tilsvarende båt i Hellas. Erfaringer fra Dehler 30 gjør at de kjenner «Hyrrokkin» godt, og de var fornøyde med at vi rundet Sørgrundsberget like bak. At vi også seilte forbi EM-vinneren «Lethe» gjorde dem stolte. 

Drømmen nå er å kjøpe egen båt, og hva som er det riktige valget har blitt hyppig diskutert. I løpet av Skagen Race er ønsket om en pent brukt J/99 blitt større. 

KRYSS: «Xoco» med nye seil og god fart på kryss.
TJEKKIA: Tobias Malach til rors under Skagen race.
VIND: Stanislav Strobl likte å seile Skagen Race.

Ekslusive sport

Det seiles på innsjøer i Tjekkia, og det finnes seilforeninger. Gutta må være medlem av forening for å seile VM, men de føler liten tilhørighet med denne. Stanislav Stobl har barn som seiler optimist. 

Seilsporten levde også under årene med kommunisme, hvo det var mulig å reise til Øst Tyskland for å seile i Østersjøen eller Jugoslavia for å seile på havet. Nå er Kroatia folk seier for å seile, og gutta seiler regatta hvert år i et charterarrangement. Nå i vinter deltok det 45 like Bavaria 46 Cruiser med bare tjekkiske seilere. Her ble gutta nummer ti. 

Tjekkerne arrangerer nasjonale regattaer både i Østersjøen og Midddelhavet.

Tross for ingen hav, så gjør tjekkere seg bemerket. Det ble tjekkisk fire under Silverrudder i 2023, og det er også en tsjekkisk MiniTransat seiler som hevder seg. Det er også flere tjukkere som jobber som mannskap på båter som satser, 

DNF: «Xoco» kom ikke lengre enn til Smøgen under årets Skagen Race på grunn av brudd i et vant.
NABOER: KRYSS: Stanislav Stobl møtte også Juraj Palenik i Skagen. Mellom dem kan du se Palleniks Albin Nova.

Møtte naboer

Det er ikke mange utlendinger som seiler Skagen Race, men det var flere enn Stanislav Strobl og Tobias Malach. Like etter start skled vi forbi en Albin Nova fra Åsgårdstrand. Der var det noen som gjenkjente språket om bord. Juraj Palenik er fra Slovakia, og snakker nesten det samme språket. Tsjekkoslovakia ble delt på 90-tallet til Tjekkia og Slovakia. 

Heller ikke Juraj Palenik nådde fram til Skagen, og endte i Smøgen med taperne. 

Juraj Palenik er bosatt i Horten, og seiler en Albin Nova. Han startet seiling da han flyttet til Norge, og har blitt bitt av basillen. Skagen Race har vært på hans liste over store mål. Palenik kom like langt som oss. Han fikk problemer med genuavognen, og ga opp etter å ha forsøkt å finne løsninger i over en time.