SailGP Dubai:

Sekundstrid i SailGP finale

Aldri vært jevnere i en finaleseilas hvor New Zealand, Australia og Canada møttes.

Publisert Sist oppdatert

Helgens SailGP i Dubai ble jevnere enn noen gang tidligere i SailGP historien, og den ble også på mange måter mer dramatisk, til tross for at vindforholdene var nær minimumsgrensen for hva som er nødvendig  for å gjennomføre en fair regatta. Det var uvanlig jevnt i feltet og hadde det ikke vært for at Ben Ainslies Emirates GBR team ble disket etter å ha presset seg mellom startmerket og USA, og for at Australia avanserte fra 9. til 8. plass i den siste kvalifiseringsseilasen, hadde sammensetningen av finalen trolig sett annerledes ut.

Brukte stor rigg

På grunn av lett vind hadde Russell Coutts gitt lagene valget mellom å benytte 24 og 27 meters rigg for første gang siden Team New Zealands rigg gikk overende i St. Tropez idligere i sesongen. Nå gikk alle for den store riggen. Likevel var det ingen som klarte å holde seg på foilene gjennom en hel seilas. En skulle tro at det da oppsto store differansen mellom båtene, men det motsatte skulle vise seg å være tilfelle. Det har aldri vært jevnere. 

Jevnt i kvaliken 

Helt frem til midt ute i den siste kvalifiserings seilasen var finale sammensetningen helt åpen, og det så lenge ut til a Frankrike skulle kvalifisere seg sammen med Canada og New Zealand. For Jimmy Spithill som deltok i sin aller siste SailGP regatta, som reserve for Tom Slingsby som er i pappaperm, så det mørkt ut da han lenge lå sist i feltet, men en opphenting fra 9. til 8. plass på den siste lensen, gjorde at Frankrike akkurat ble vippet utenfor finalen.

FINALE: Jevnt ved siste merke
FINALE: Jevnt ved siste merke

Finalen avgjort på de siste meterne

De tre finalistene, Canada, Australia og New Zealand gikk helt likt over startlinjen, men Australia i lo hadde best fart og rundt først. Utover i seilasen var det helt jevnt, der alle tre skiftet om ledelsen. Ved siste merke, bare noe titalls meter fra mållinjen, var de tre lagene helt likt, med Canada i størst fart i ytterposisjon. Phil Robertson ble imidlertid ilagt straff for ikke å ha gitt konkurrentene nødvendig plass. Canadierne gikk først over mål, og det var en stund uklart om laget hadde tatt sin straff. I så fall ville serien ha gått til Canada. Slik gikk det ikke og det ble isteden New Zealand med Pete Burling som ble dømt først i mål. Kun centimetere og sekunder skilte imidlertid i det som var tidenes jevneste finale, og Spithill gjorde ikke skam på laget i Slingsbys fravær.

EMIRATES DUBAI SAIL GRAND PRIX  PRESENTED BY P&O MARINAS Sluttresultater:         
1. New Zealand 10 p,
2, Australia 9 p,
3. Canada 8 p,
4. Frankrike 7 p,
5. Emirates GBR 6 p, 
6. ROCKWOOL Danmark 5 p,
7. Sveits 4 p,
8. USA 3 p.
9. Tyskland 2 p,
10. Spania 1 p.

SAILGP SEASON 4 CHAMPIONSHIP STANDINGS (etter seks regattaer):
1. Australia 52 p, 
2. ROCKWOOL Danmark 41 p,
3, New Zealand 40 p,
4. Emirates GBR 38 p,
5. USA 35 p,   
6. Spania 33 p,
7. Canada 32 p,
8. Frankrike 31 p,
9. Sveits 15 p,
10. Tyskland 10 p.