– Dummeste jeg har gjort

Å løpe opp langs masten kunne gått galt, sier Alex Thomson.

Publisert

HOVEDBILDE: Vel utført oppdrag – bare stupet fra toppen gjenstår.

En hel seilerverden har fått med seg soloseileren Alex Thomson (39) eksepsjonelle stunt der han løper opp langs masten på en IMOCA 60 som seiler med 60 graders krengning. Fra toppen av den 30 meter høye masten stuper han i havet iført sin Hugo Boss-dress.Stuntet var nøye planlagt, men sett i ettertid sier Thomson at mye kunne ha gått galt.

For å seile med så mye krengning, måtte det blåse en del for at båten skulle kunne krenge nok. Med så mye mye krengning skulle det heller ikke mye til før båten kunne broache og rette seg ukontrollert opp. Skipper Ross Daniel hadde derfor en utfordrende jobb med å holde båten i perfekt balanse, slik at ikke Thomson plutselig skulle bli vippet bakover. Det gjaldt å styre, trimme og regulere ballasten perfekt.

Farlig

En annen utfordring var at det var en viss sjøgang som gjorde at det var vanskelig å løpe oppetter masten. Båten beveget seg i sjøgangen og det var lett å miste fotfestet og grepet i vantet Thomson kunne holde seg i.

Thomsons eneste utvei dersom noe skulle gå galt på vei oppover masten, var å hoppe i sjøen. Det var nødutgangen. En RIB fulgte ved båten i tilfelle det skulle være nødvendig.

– Vinden kunne ha endret retning og sendt meg med en katapults kraft i dekket, sa Thomson etter at det hele var over og godt dokumentert i form av film og bilder.

Sett en million ganger

– Heldigvis gikk det bra, men stuntet var mye farligere enn jeg hadde tenkt meg på forhånd. Det er egentlig det dummeste jeg har gjort i hele mitt liv, konkluderer han.

Han oppnådde imidlertid det han ville ha: Oppmerksomhet. Og sponsoren Hugo Boss har all grunn til å være fornøyd. Videoen er straks sett en million ganger på Youtube.

Les også og se videoen: Alex Thomson tar en «mast walk»

Les også: - Aldri igjen, sa Thomson

Powered by Labrador CMS