Mesternes mester 2023

Mesternes Mester 2022 - Klarer denne gjengen å gjenta suksessen?

39 sterke lag på start

Mesternes Mester samler de beste seilerne på Lysakerfjorden 13 og 14 oktober. Det store spørsmålet er; blir det vind?

Publisert Sist oppdatert

Årets Mesternes Mester seilaser samler det som kan krype å gå av norske toppseilere og med hele 39 lag påmeldt er veien lang frem til Kongepokalen som igjen er satt opp i denne regattaen. Neste fredag og lørdag baker det løs og Seilmagasinet vi være hjertelig tilstede for å formidle seilasene og intervjue seilerne.

Men før det skal vi se litt på deltakerlisten og foreta en vurdering av dem vi anser som favoritter.

Deltakerlisten

Favoritter

På papiret blir det vanskelig å slå Kristoffer Spone og hans lag. Han har ikke mindre enn fem mesterskapsmedaljer i år, tre gull, en sølv og en bronse. Lagkameraten Christen Horn Johannesen har fire mesterskapsmedalje, idet han også har gull i Soling sammen med Kristian Nergaard og Thomas Mathisen. Laget som vant i fjor, består i tillegg av Sigurd og Børre Hekk Paulsen og må finne seg i å bære favorittstempelet.

Kristian Nergaard har i år seilt mer enn på lenge. Det merkes på seilingen. Han vant NM i Killing, er regjerende Europamster i Soling og tok for mindre enn en uke siden sølv i VM for 5.5 metere. Om han ikke er mett etter 5.5 meter mesterskapet, er han også å regne med. Laget hans består foruten ham selv av Espen Stokkeland, Trond Solli-Sæther og Thomas Mathisen.

Eivind Melleby er alltid farlig. Han var rormann på sølvbåten i Half tonn VM på Hankø, men kvalifiserte gjennom ILCA7 Master NM. Hadde det svakeste VM i Star på lang tid. Han har med seg sønnen Sigurd og nevø Jacob Undrum. Undervurder aldri luringen fra Bundefjorden.

Morten Helgesen og laget hans vant Mesternes Mester i 2021 og er i år kvalifisert gjennom H-båt NM som riktignok ble vunnet av Kristoffer Spone. På laget har han Fabian Spone, Peder Nergaard og Eivind Rubinstein.

VINNERE i 2021: Morten Helgesen og Fabian Spone, Petrus Eide og Eivind Rubinstein .
SØLV: «Rampage», med Eivind Melleby som rormann, tok sølvplass, tross disk og tjuvstart.
Kristian og Kalle Nergaard
FOILING: Markus Berthet tok gull i EM for WASP..
Arkivbilde; Anders Klippenberg i 29er.

Unge og lovende

Blant de yngre seilerne er Anders Hylen Klippenberg et spennende navn. Han behersker både jolle og kjølbåt og er kvalifisert gjennom WASZP klassen. Med på laget har han rutinerte Morten Røysland, Espen Tønnesson og Andreas Myrvold.

Europamester i WASZP Markus Berthet stiller med storebror Mathias, Jeppe Nilsen og Henrik Schrader Bordahl.

OL-GULL: Linda Andersen tok Norges første sommer OL-gull i 1992.
Line Flem Høst, favoritt blant jentene i Mesternes Mester

Sterke kvinner

Et skikkelig gullag i kvinneklassen er Ida Berthet, Linda Cerup-Simonsen, Tonje Edland og Sue Penty. De tre første herjet i E-jolleklassen på 80 og 90-tallet, noe som kulminerte i Linda, da Andersens OL gull i Barcelona 1992. 

De får nok mer enn nok konkurranse fra ungdommen, representert ved 29er jentene Jenny Skirstad Pollen, Marie Stenhagen, Anine Halstensen og Julie Sverdrup. I tillegg er landslaget representert ved Line Flem Høst, Ragna Agerup, Tiril Hartvedt Bue og Celine T. Herud, et skikkelig knallag.

Det dukker alltid opp overraskelser i Mesternes Mester, gjerne også blant veteranene, der Herman Horn Johannessen, Terje Wang, Anders Pedersen, Peder Jahre og Ulrik Sandvig kan også melde seg på. Det samme kan ungguttene Jostein Aker og Ferdinand Toll- Kiær.

Deltakerpresesntasjon

Tidligere vinnere

Seilasene kan følge fra Godthaab, Lysaker Brygge der NSF sponsor forsikringsselskapet WaterCircles holder til. I deres lokalker blir også den store seilerfesten lørdag, som er åpen for alle.

Seilmagasinet vi senere drøfte formatet for regattaen som i korthet går ut på at vinneren av siste finaleseilas blir Mesternes Mester 2023.