EM i Waszp

17 NORSKE SEILERE: Norske flagg gjør seg godt bemerket under EM i Waszp der kun England har med flere seilere enn Norge.
17 NORSKE SEILERE: Norske flagg gjør seg godt bemerket under EM i Waszp der kun England har med flere seilere enn Norge.

Norsk dominans i topp og bredde

De norske seilerne er mange og de gjør det godt i Waszp-EM. Før finaleseilasene starter er det tre norske seilere blant de seks beste og Alexander Dahl Høgheim leder med bare seire.

Publisert Sist oppdatert

At Norge var tidlig ute med å seile Waszp, kommer klart til uttrykk under klassen europamesterskap i Italia der 90 seilere fra 18 nasjoner deltar. Norge stiller med hele 17 seilere – bare England har flere med sine 20 – og det er tre norske seilere blant de seks beste. Alexander Dahl Høgheim fra Ran leder med seire i de tre seilasene som til nå er blitt avholdt, Nicolai Jacobsen fra KNS, men for tiden bostatt i Hong Kong, holder 4. plassen, mens Sivert With fra Asker er nummer 6.

Hvordan det har seg at de norske seilerne er så gode, svarer Alexander Dahl Høgheim og Nicolai Jacobsen slik på:

– Vi har trent mye sammen før EM og har en rask gjennomsnittsfart. Det betyr at vi kan bruke hodet utenfor båten og kontinuerlig vurdere hva som skjer med vindskift, trykk og taktikk på banen. Dette er dessuten vårt tredje år med regatta i Waszp, så vi har fått mye erfaring både med foiling og med Waszpen spesielt.

De legger også vekt på at de i Norge har en stor fordel med at de er mange motiverte seilere som seiler mye sammen. 

– Vi har også etablert en veldig sterk kultur for å hjelpe hverandre – uansett erfaring og alder.  At vi er et lag som utvikler oss sammen, er viktig for oss alle.

De to mener dette er årsaken til at Norge klarer å hevde seg så godt nå i EM, selv om Waszp-klassen nå har bredt seg over hele verden og at det i EM stiller nesten hundre seilere fra 18 nasjoner.

Hittil har de 90 seilerne blitt delt i to felt og med dagens seilaser er kvalifiseringen ferdig. I morgen innledes finaleseilasene der de 45 beste da blir plassert i gullfeltet. Det betyr at feltet etter alt å dømme vil inneholde åtte norske seilere. Foruten de tre nevnte følger Erik Karlsen fra Ran på 13. plass, Henrik Haaland, KNS er nr. 28, Jacob Undrum, Tønsberg nr. 32, Nora Doksrød, Sandefjord nr. 34 og Sarah Thodesen fra Bundefjorden nr. 45. Mathilde Robertstad fra Tønsberg er nr. 46, hvilket trolig betyr at hun må seile i sølvfeltet.

– Vi har god båtfart og ønsker derfor å seile med mindre risiko. I morgen begynner finaleseilasene, så da blir det spesielt viktig med gode starter, sier ledende Alexander Dahl Høgheim og 4. plass-innehaver Nicolai Jacobsen om morgendagens fokus. 

Se hele resultatlisten.