En franskmann i nord

Otto Sverdrup var større enn både Roald Amundsen og og Fritjof Nansen. Det mener den franske polarseileren Olivier Pitras. Han har seilt i «Fram»s kjølvann.

Publisert Sist oppdatert

I 2014 gjennomførte den franske seileren Olivier Pitras (54), som de siste 14 årene har vært bosatt i Tromsø, en ekspedisjon i kjølvannet av den andre Fram-ekspedisjonen som pågikk i tidsrommet mellom 1898 og 1902. Kaptein Otto Sverdrup og et mannskap på 15 mann oppdaget og kartla da 260 000 kvadratkilometer land i det arktiske kanadiske øyriket, et av de siste store områdene på jorden som da ennå var ukjent. Denne krevende ekspedisjonen plasserer etter Pitras’ mening Sverdrup i et historisk perspektiv foran både Nansen og Amundsen. Han var, ikke å forglemme, «Fram»s kaptein både på Nansens og Amundsens ekspedisjoner mot henholdsvis nord- og sydpolen.

– Sverdrup var en bedre leder og lyktes bedre i å få frem det beste i mannskapet sitt. Sverdrup hadde respekt for Nansen som ekspedisjonsleder, men det kom frem fra hans loggbok at Nansen ikke var noen elsket leder. Nansen var brilliant og sterk, men ofte vanskelig.

– Da «Fram» startet nordpolekspedisjon to timer for sent fra Vardø, var Nansen rasende, forteller Pitras.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her