VERDENSMESTER: Jorun Horgen har vunnet VM seks ganegr og EM fire ganger. Hun har også seilt OL to ganger, alt på brett.

Wingfoiling i Leangbukta

Jorunn Horgen viser frem sin nye generasjon brett og vinger under Vårspretten i Leangbukta

Publisert Sist oppdatert

Eliteseileren fra 80 og 90-tallet har utviklet wingfoil-utstyr sammen med sin sønn Emil. Vibrant er navnet på utstyret til Horgen. Hennes mål er å gjøre wingfoil til en folkesport slik som windsurfing var på 80-tallet, og for det må utstyret bli billigere. I fjor lanserte hun en komplett pakke til 20 000 kroner, og prisen holder hun i dag også, selv om hun nå har utvidet valget med litt dyrere modeller. 

Vårspretten er en utstilling denne helgen arrangert av Leangbukta Maritime Senter. 

Nytt brett for bølger

– Det beste med foiling er å ri på bølgene. For å utnytte bølgene bedre, er det fordel med litt lengre og smalere brett, forteller Horgen. Hun har utviklet både en variant i karbon, og en oppblåsbar. Et slik brett har gode allroundegenskaper, men er litt vanskeligere å lære å feile på, mener eksperten. 

– Brettet fungerer svært godt i lite vind. Det gir også bedre høyde på kryss, forteller Horgen. 

NYHET: Brett utviklet for å foile i bølger er langre og smalere.
LUFT: Vibrant har også et opplåsbart brett for bølger, her med foilen påmontert.

Mykt eller hardt

– Opplåsbare brett er mer praktisk, mens harde brett er bedre å seile på, forteller Horgen. Hun har nå fire ulike modeller i karbon, en for hav, og en serie på tre størrelser i mer konvensjonell stil. For å ta med i båten er oppblåsbar mer praktisk. Selve foilen kommer også i ulike størrelser, og disse er like som i fjor. 

Oppblåsbart brett er billigst. Karbonbrett koster noen tusenlapper mer. Skal du ha en full pakke med vinge, foil og brett i karbon, så blir det litt mer enn 20 000 kroner.

Nye vinger

– Denne vingen fikk jeg først i går, forteller Horgen. Den er på 5,5 kvadratmeter og er et godt utgangspunkt for de fleste. Hun venter på vinger i større og mindre størrelse. Vingen er blir en god del forbedret fra i fjor.