Vil ha mer direkte dømming på banen

Vår Lørdagsgjest, Esben Keim er forkjemper for direkte dømming, men ser også for seg en kombinasjon der seilerne og kan protestere på hverandre.

Publisert Sist oppdatert

Da direktedømming ble introdusert under Seilas Norges Cup på slutten av 1970 tallet hadde denne formen for dømming aldri vært praktisert i Norge, men dømmingen gjorde det mer publikumsvennlig.

Odd Roar Lofterød, ChristianNygaard og Finn Hanssen vant Seilas Norges Cup da direkte dømming ble innført i Norge på slutten av 1970 tallet. Foto Morten Jensen

Direktedømming på banen gjør seilingen enklere for seilerne. Til nå har det vært brukt primært i match- og ligaseiling, men Esben Keim som i tillegg til å være dommer også er ivrig regattaseiler tror det er fremtiden også for større felt. Keim mener at en kombinasjon av direkte dømming der dommerbåtene kan konsentrere seg om start og merkerundingene, mens seilerne selv er ansvarlig for hendelser på restene av banen vil være en god løsning. Eventuelle protester behandles umiddelbart etter målgang der seilere presenter sin sak for en dommer og selv kan argumentere for straffeutmålingen. Aldri mer protestmøter på kveldstid og når båtene er i havn etter dagens seilas(er) er resultatlisten klar uten forbehold. Det høres befriende ut.

Les mer om Esben Keim og direkte dømming her