NM: Kong Harald har stilt til start i NM i Express de siste årene, og det er stor grunn til å tro at han er på plass i Moss i 2016.
NM: Kong Harald har stilt til start i NM i Express de siste årene, og det er stor grunn til å tro at han er på plass i Moss i 2016.

Stor interesse for Express-NM

Interessen for Express-NM har ikke fortatt seg. Allerede nå er 34 lag forhåndspåmeldt.

Publisert Sist oppdatert

Etter det store Express-mesterskapet i regi av Oslo Seilforening  i 2014 og NM-et i Stavanger i 2015 med rundt 50 båter, var det mange som ville arrangere NM for klassen i 2016.

– Ja, vi har virkelig hatt et luksusproblem i år. Expressklubben mottok et stort antall søknader, men valget falt til slutt ned på Moss Seilforening som arrangør, forteller Camilla Foss Hansen, leder av Expressklubben.

– Vi har forventninger om et solid arrangement med mye morsom seiling.

34 forhåndspåmeldte båter

Mesterskapet finner sted fra 26. til 28. august, og på en liste over forhåndspåmeldte står det allerede 34 navn. Express-lederen er spesielt glad for den gode oppslutningen fra Sør- og Vestlandet. 12 av de påmeldte båtene kommer fra den kanten av landet.

– Vestlendingene er åpenbart blitt bitt av basillen og liker store felt. Den gode deltagelsen viser også at mobiliteten til Express-flåten øker. Det er stadig flere båter som vippes på henger og dras over fjellet for å delta i norgesmesterskap. Vi i Express-klubben håper dette bidrar til å gjøre det morsommere og at nivået vil øke over det ganske land, sier hun.

Vil ha med hele landet

Klubben har i vinter gjennomført samlinger i Bergen ogf Stavanger der Thomas Nilsson og Bjørn Mørland Pedersen har vært foredragsholdere. Dette håper hun også har bidratt til både interesse og kompetanseheving.

– Etter NM i 2015 har vi hatt fokus på å spre kunnskap og erfaring på tvers av regioner. Vi ønsker å bidra til at folk får muligheten til å utvikle seg ytterligere og at det vil øke interessen, sier Foss Hansen.

For seilere på alle nivåer

Den store bredden i Express-flåten mener hun gjør klassen unik, og noe som gjør at det å erobre toppen av pallen ikke vil eller kan være et mål for alle. Langt viktigere, mener hun, er det å gjøre seg erfaringer og konkurrere mot seg selv og likesinnete seilere på det nivået man er – og så får målet på sikt være at innsats og deltagelse vil gi avansement på resultatlisten.

– Uansett hvilket nivå man er på, vil man alltid finne noen å konkurrere mot i Express-klassen. Det aller viktigste er at vi har det gøy på vannet sammen, sier hun.

Ønsker flere påmeldte

Camilla Foss Hansen er godt fornøyd med at 34 lag allerede har flagget at de vil delta i Moss, men hun savner ennå mange «opplagte navn» på listen. De vil hun gjerne se dukke opp. Spesielt håper hun at de regjerende mestrene fra 2015 stiller opp for å forsvare tittelen; Vidar Tregde, Halvor Schøyen, John Madsen og Ed Steeter – et blandingslag fra Mandal, Tønsberg og Vågsbygd.