FÆRDERSEILASEN 2018

«Raa Glede» med Christen With vant i fjor. Nå deler han erfaringene med andre som vil vinne seilasen
«Raa Glede» med Christen With vant i fjor. Nå deler han erfaringene med andre som vil vinne seilasen

Hvem vinner Færder´n?

Det blir lettere å spå været enn hvem som vinner Færderseilasen i år.

Publisert Sist oppdatert

Alt tyder på at vi får århundrets godværs-Færder, med sol og fine temperaturer. Den friske sønnavinden som skal stå i natt vil dreie mot nord og løye utover dagen og natt til lørdag, blir det gjennomående øst til sør 2-4 m/sek. Det gjør det behagelig, men ikke nødvendigvis lett å seile. Strømmen vil spille kraftig inn og lokale trykkforskjeller kan gjøre store utslag på resultatlisten. 

Hvem vil vinne?

Vi har sett på deltakerlisten og satt den opp mot fjorårets resultatliste med enkelte mer eller mindre kunnskapsbaserte justeringer.

Albin Express 

Igjen den største entypeklassen i Færderseilasen, med 32 påmeldte, fire mindtre enn i fjor. Av de tre beste på listen i 2017 finner vi bare en påmeldt i årets seilas. Det er Vidar Emanuelsen Selju som kasn se tilbake på 3. plass ifjor. Da hadde han Robert Davis og Mathias Mollatt i besetningen. Det har han ikke i år, men vi gir ham likevel en sjanse til topplassering. Gran seilmaker Richard Karlsen som blant annet har Simen Landmark ombord bør også kunne gjøre det bra. Det samme gjelder Trygve Leergaard som alltid er farlig i Express.

IF

IF båten holder seg populær og er en av de største entypeklassene i Færderseilasen.
IF båten holder seg populær og er en av de største entypeklassene i Færderseilasen.

Våre favoritter i IF er fjorårsvinner Jan Kobjørnsen, den rutinerte Færderseiler Terje Johannessen og Robert Bay.

First 31.7

I Jan Kristian Vedelers fravær (han er gått over i flerskrog) står det mellom veteranen Trond Gundersen og Ole Frederik Melleby. Begge var topp tre ifjor og er klare til å ta over pokalene etter Vedeler.

Klassiske Trebåter

FØRST: Vema kom best ut med Erna Signe hakk i hel.
FØRST: Vema kom best ut med Erna Signe hakk i hel.

Her blir det spennende å se hva Peter Ennals nyinnkjøpte 12 m C/R «Kryss» kan få det til sammenlignet med «Le Cid» bygget etter samme regel. Disse skal få en hard kamp om seier på korrigert tid mot «Erna Signe», «Vema» og «Wanda», alle i beste racing trim.

 

Flerskrog

Her blir det mange om beinet. Fjorårsvinner Lucas Hofman skal slåss mot Jan Kristian Vedeler, Odd Marius Rosvold og Kristian Aandahl. Vi tror en av disse vil trekke det lengste strå.

NOR Rating

«Proxflyer» er ennå ny og trimmet, men kan likevel være med å kjempe om line honors.
«Proxflyer» er ennå ny og trimmet, men kan likevel være med å kjempe om line honors.

Arrangøren har i år lagt alle NOR Rating båtene i en klasse og har derved samlet hele 248 båter. Det er selvsagt umulig å spå en vinner i dette feltet, men la oss nevne noen: «Santa» Claus Landmark, «Raa Glede» Christen With, «Proxflyer» Petter Murens nye Swan Club50 og «Wolfpack», Thomas Nilsson, de to siste først og fremst i kampen om Line Honors. En spennende outsider er Erling Lorentzens 50 år gamle S&S designede «Saga» som i år har med Torben og Lars Grael blant mannskapet.

Shorthanded

20 båter deltar i seilasen rundt Tristein, mens 15 båter tar turen rundt Hollænderbåen. Skal vi våge oss ut på glattisen, tipper vi Ole Aabel og Arild Heldal av Tristeinfarerne, mens «Vindtora» Christian Stensholt og Klas Ekelands Pogo 850 bør gjøre det bra til Tristein.