DAGSLYS: De fleste vil runde Færder på lørdag ettermiddag, i mer vind enn dette.
DAGSLYS: De fleste vil runde Færder på lørdag ettermiddag, i mer vind enn dette.

Drømmeforhold under Færder’n

Sol, varme og slør ut og inn fjorden. Kan det bli bedre?

Publisert
PROGNOSE: Fine forhold på Hollendebåen.
PROGNOSE: Fine forhold på Hollendebåen.

Solo-seilerne er først ut fra start, 12:10 lørdag. Med vinden som er meldt, kan de raskeste rekke rundt Tristein før midnatt. For å klare det må de ha en snittfart på 7 knop.

Utfordrende start

Det blir en varm vind fra øst. På Oscarsborg er det meldt 6 m/s ved start, men østavinden kan bli utfordrende i det dype og trange sundet. Vinden vil slenge og kaste. Det vil gjøre det utfordrende å velge optimalt seil, og krevende å trimme.

Vannstanden er høy ved start, som betyr av vannet vil renne ut fjorden etter start. Det gjør at strømmen vil gi båtene et ekstra dytt, og øke snittfarten.

Fokkeslør

Det er mer vind ute i fjorden, opp mot 8 m/s, men løye ut over ettermiddagen ved Færder, men ikke ved Hollenderboen. Vindmodellen antyder at solgangseffekten vil redusere østavinden. Lørdag kveld er vinden oppe i 7-8 m/s igjen, fra øst. Det gir skarp slør både ut og inn fjorden. En genua vil være effektivt seil.

Dragrace

Fart vil bli avgjørende. Det gjelder å ha nok krefter til fremdrift, men ikke for mye, slik at båten krenger for mye. Det gjelder å holde båten på kurs, uten å bremse for mye med roret. Det gjelder også å utnytte strømmen maksimalt, men å unngå å seile for stor omvei.

Siste innspurt mot mål kan bli en thriller. Østavind kan på nytt bli utfordrende. Vinden vil også avta på søndag morgen. Strømmen kan også renne i mot.

FOKKESLØR: Forholdene blir mest krevende i Drøbaksund.
FOKKESLØR: Forholdene blir mest krevende i Drøbaksund.