ROLEX FASTNET RACE

FASTNET RACE: Fastnet Race starter i dag 6. august med tre norske båter på startlinjen.

Tre norske båter i havseilas-klassiker

Tre norske båter stiller til start i Rolex Fastnet Race som starter i dag, 6. august.

Publisert Sist oppdatert

Fastnet Race er en av de store havseilasene i verden, og i år arrangeres regattaen for 47. gang med 368 båter på startstreken i The Solent – farvannet mellom fastland-England og øya Isle of Wight. Tre av båtene vil være norske.

Audun Gjøstein har seilt sin First 40.7 «Fritt Fram!» fra Asker og stiller med fullt mannskap i en av IRC-klassene, Leif Arild Aasheim stiller med makker i shorthanded-klassen i J/109-en «Promineo Racing» og Henrik Bergesen konkurrerer mot 30 andre Class 40-er sammen med makkeren Tristan Kinloch i sin splitter nye båt av året.

2700 seilere fra 29 land

Ialt vil det være ca. 2700 seilere fra 29 nasjoner som legger i vei ut langs sørkysten av England og over Irskesjøen på vei mot rundingsmerket uten for Irland; fyret Fastnet Rock. Etter en down-periode som har strukket seg over flere 10-år, innledet av den tragiske hendelsen under Fastnet-stormen i 1979 da flere menneskeliv gikk tapt, har interessen tatt seg kraftig opp, og årets regatta ble fullbooket få timer etter at påmeldingen åpnet.

Shorthanded-klassen, som teller 60 båter, er den som har økt mest i antall.

Alle typer båter

Det deltar båter av alle kategorier og størrelser, og på deltagerlisten fins det blant annet gamle storheter fra Volvo Ocean Race i form av VO 70-er, VO 60-er og Whitbread 60-er. Det er også nye og eldre IMOCA 60-er. Aller størst er finske Ludde Ingvalls supermaxi «CQS», som er en av favorittene til å krysse mållinjen først. I 1995 kom han både først i mål og vant over all med båten «Nicorette». Størst konkurranse ventes han å få av 88-foteren «Rambler».

I den andre enden av skalaen deltar båter som Contessa 32 og Albin Stratus.

I alle år har det å ha fullført Fastnet Race vært en vesentlig punkt å ha på CV-en. De aller fleste kjemper ikke for å vinne, men for å gjennomføre en seilas som til tider kan være svært tøff.

Volvo Ocean Race

Aller sist ut over startlinjen starter de syv båtene som skal delta i året Volvo Ocean Race.

Regattaen er 605 nautiske mil lang, og med varslet vestlig vind, kan det bli en lang kryss over Irskesjøen. Regattaen kan følges på nettsiden til Rolex Fastnet Race.