SKREKKFILM: Regissøren Simon Rumley har gjort Donald Crowhursts historie om til en skrekkfilm.
SKREKKFILM: Regissøren Simon Rumley har gjort Donald Crowhursts historie om til en skrekkfilm.

Skrekkfilm om Donald Crowhurst

Nok en film om den ulykksalige Donald Crowhurst har nettopp hatt premiere. Crowhurst begikk selvmord under Golden Globe Race for 50 år siden.

Publisert Sist oppdatert

Filmskapere har latt seg fascinere av skjebnen til briten Donald Crowhurst. Han stilte til start i trimaranen «Tynmouth Electron», men fant under veis ut at hverken han eller båten vil makte å seile etappen mellom Kapp det gode håp i Sør-Afrika og Kapp Horn i Sør-Amerika med Antarktis til styrbord. Men i stedet for å bryte, begynte han å sende falske posisjoner mens han lå i Atlanteren for å vente på at konkurrentene hadde rundet Kapp Horn. Etter hvert ble dette falskneriet så tungt å bære for ham, at han hoppet til sjøs – og etterlot seg en forklaring på hvorfor.

Les: De gale mennenes regatta

Ny, fersk film om Crowhurst 

Tidligere i vinter hadde filmen «Mercy» med den kjente skuespilleren Colin Firth som Donald Crowhurst internasjonal premiere. I slutten av mars ble en annen film den ulykksalige seileren vist for første gang. 

«Crowhurst» heter den, og i omtalen heter det at filmen konsentrerer seg om Crowhursts mareritt under seilasen og til slutt selvmordet. Regissør er Simon Rumley omtales som en mester innen skrekkfil-sjangeren og er, ifølge nettstedet Screen Daily, en av Englands for tiden mest interessante og ukonvensjonelle filmskapere.

[Se traileren til «Crowhurst»]

Avisen The Guardians anmelder mener filmen «Crowhurst» gir et bedre portrett av historien en «Mercy», som er en film som fokuserer mer på kjærlighetstragedien mellom Crowhurst og kona hans.

[Se traileren til «Mercy»]

Kommer de til Norge?

Ingen av filmene har hatt premiere i Norge ennå, men forhåpentlig vil de dukke opp på norske lerreter før Are Wiig starter på sin lange soloseilas rundt jorden 1. juli i 50-års jubileet for Golden Globe Race.

Are Wiig har for øvrig nå avsluttet sin daglige jobb og tiden hans er nå hundre prosent tilegnet båten «Joanna» og forberedelsene til regattaen.

Deltagerlisten er nå nede i 19 seilere etter at amerikaneren Carl Huber har måttet trekke seg.