Iskald sesongstart i Oslofjorden

Filtvet Shorthanded hadde sol og snill vind, men noen hadde glemte å skru på varmen.

Publisert Sist oppdatert

Det er fint å seile på våren, og månedskiftet april-mai, er heller ikke tidlig på våren, men båtene som startet fredag kveld fikk merke det sure været når sola gikk ned. Det er en kald vår med nattefrost, nyis i buktene, nypreppa skiløyper nord for Oslo og vanntemperatur på samme nivå som i Påsken.

Filtvet Shorthanded ble i helgen arrangert for andre gang. Det er en treningsregatta med en lav terskel. I år ble det også seilt uten målebrev, og det er gratis å delta.

Nytt i år var også at det bla langt opp til to løp, en lang og en kort bane. 20 båter valgte det lange løpet på 88 nm og start fredag kveld, mens 17 båter startet lørdag morgen, og seilte 45 nautiske mil. Hver start hadde to klasser, stor og liten.

Stor spredning

I den store klassen på den lange banen stod det mellom Xp44 «Born to run» med Pål Stiansen og Dehler 44 «Off Course» med Marius Løken som skipper. Det var «Born to run» som var først over mål, på lørdag formiddag, bare 38 minutter etter at starten for dem på kort bane gikk, og i det vinden løyet i fjorden. Det gikk nesten syv timer før siste båten i den store klassen gikk i mål, og nesen åtte timer før siste båt var i mål.

Debut for spreke båter

Tre Sun fast 3300 stilte til start på den lange banen, men bare en av disse fullførte. Gina Lillemork Nilsen og Lars-Fredrik Moe Helgesen ble best av de nye spreke, men ble slått av harald Klæboe i «Momentum» i Elan 350. Bare fire av ni båter fullførte i denne klassen.

– Det var kaldt på natten, men det var først når jeg krøp under dynen jeg oppdaget hvor kald jeg egentlig var. Kroppen skalv slik at jeg ikke fikk sove, forteller Eira Naustvik som var en av båtene som brøt. Hun valgte å seile direkte opp fra Hollenderbåen etter å ha rundet Tristein og Torbjørnkjær og droppet ekstrarunden rundt Tristein igjen.

– Det viktigste var å se om jobben som ble gjort på båten i vinter har gitt utelling, og det oplever jeg at den har, forteller Naustik som seiler «Cruella, en Sun fast 3200, en eldre utgave av de nye spreke båtene fra Jeanneau.

Øyvind og Morten Knudsen i First 34.7 «Lethe» vant den store klassen på den lille banen, mens Stian Henriksen og Lars Gomnes i J/92 «Jerry» vant den lille klassen. Her deltok det også to halvtonnere fra 80-tallet, som viser at miljøet vokser, ikke bare i Sarpsborg.

Du finner resultatene her