Kan bli ny OL gren
Stafett med Finnjoller og Lasere kan avgjøre i foreslått ny OL gren
Går det som forkjemperne for Finnjolleklassen i OL ønsker, kan Finnjolla få et nytt liv, som mixed klasse, sammen med ILCA6 klassen (Laser Radial). Klassen som leverer sitt forslag til ny OL gren i 2024 førstkommende mandag, baserer seg blant annet på å avslutte regattaen med stafett slik det ble arrangert med landslagsseilerne i Laser og Laser Radial under Oslo Water Games i 2016. På den måten åpnes det for at kvinnene skal få to medaljesjanser under OL og at seilere over 85 kilo også skal kunne delta i olympiske seilaser.
Kampen om OL klassene for 2024 tilspisser seg. De neste dagene og ukene blir spennende. Dessverre er det mye som tyder på at løpet er kjørt for Mixed Doublehanded Offshore Event som faller utenfor en rekke kriterier fremsatt av IOC i sitt brev til WS 12. april.
IOC ber derfor WS om å fremkomme med alternative events. Å opprettholde forslaget om mixed offshore kan derfor være en risikabel øvelse: The organisation could lose an event from its Olympic slate if it fails to put forward a suitable replacement, which would trigger a reduction in the sport's quota places, skriver Inside the Rings i det som synes å være en vanlig fortolkning.
WS har opprettet regulation 23.3.11 som spesifiserer at de ni events allerede godkjent av IOC ikke kan endres på annen måte enn ved oppsplitting. Det betyr at mixed events som Nacra17, 470 og kite kan splittes opp. Av disse vil Nacra temmelig sikkert bli opprettholdt i sin nåværende form, 470 kan bli splittet og gå tilbake som ren dame- og herreklasse, men ettersom det ar mange lag som allerede er i gang med forberedelsene til Paris og har etablert mixed lag, vil det bli motstand mot dette. Mer enkelt vil det være å gå bort fra en planlagt stafett i kite til rene dame- og herre klasser. Mange vil gå for en slik løsning som er den enkleste og som også ivaretar den 10. medaljen, selv om det vil bety at 40% av øvelsene i seiling da vil foregå på brett, noe som vil møte motstand.
Lar man de ni events stå som de gjør, må det inn en ny klasse. Vi vet nå at det vil bli fremlagt en submission for mixed doublehanded matchseiling. Match var en publikumssuksess i London in 2012 og den siste gangen Soling opptrådte i OL i 2000 (norsk bronse) hvoretter grenen uforståelig nok ble trukket fra OL. Det vil også bli fremlagt en ny submission fra Finnjolle og ILCA for en ny mixed event. Etter det Seilmagasinet hører fra kilder som står nær IOC er Finnjolle og ILCA6 mixed det beste alternativet. Seiling trenger en tungvektsklasse som også innbyr til taktisk seiling og som ikke bare byt på fart og foiling. Med bare tre år til neste OL ønsker man å unngå store omkostninger og kompliserte løsninger. Finnjolle og ILCA er store klasser, sistnevnte har plass i OL allerede. Det jobbes nå med et format som går ut på kvalifiseringsseilaser der poengene for hver klasse akkumuleres. De beste lagene går til finaler som seiles som stafett. Vinneren til slutt blir OL mester.
Det ryktes også at ILCA planlegger en mixed event som ovenfor, men basert på ILCA6 og ILCA7 alene.
I 2016 ble en slik mixed stafett arrangert ved Tjuvholmen i Oslo. Landslagene for damer og herrer i Laser og Laser Radial stilte lag, og det ble et morsomt stevne som seilere og publikum likte. Arrangøren fikk spesialtillatelse fra WS til å fravike kappseilingsreglene slik at man kunne gå direkte fra et slag eller en jibb inn i det neste.
Sett fra norske øyne bør jo kombinasjonen Finn-ILCA være aktuell. Vi har gode seilere i begge klasser, mens vi ikke har noe miljø i kite eller matchseiling. Shorthanded er på vei opp i Norge slik det er i resten av verden, men det er altså tvilsomt om disiplinen er moden for OL i denne omgang.