SANDEFJORD: 29. mai går første runde av Norsk Seilsportsliga 2021 – og det skjer i Sandefjord.

Seilsportsliga-datoene i 2021 er bestemt

Datoene for årets seilsportsliga er satt. Terminlisten for 2021 klar. Ligaen åpnes i Sandefjord og avsluttes i Florø.

Publisert

29. mai – da går startskuddet for Norsk Seilsportsligas femte sesong. Det skjer i Sandefjord, og til start stiller lag fra 30 seilforeninger fordelt på to divisjoner. Og etter en ødelagt koronasesong hvor det ikke ble noen ligarunder i det hele tatt, har nok mange seilere det nettopp slik som Viggo Holm, leder av Sandefjord Seilforening uttrykker det:

– Vi i Sandefjord Seilforening kribler etter igjen å få arrangere seilsportliga og få besøk av Norges beste seilere!

29.–30. mai arrangeres åpningsstevnet med 15 lag i hver av de to divisjonene. Åsgårdstrand Seilforening er fortsatt tittelforsvarere fra 2019-sesongen – 2020-sesongen gikk som kjent i korona-vasken – og fire nyopprykkete lag fra 1. divisjon med Oslofjorden Seilklubb i spissen, skal måle krefter med de beste i eliteserien.

Gjennom årets seilsportsliga-sesong skal det også kjempes om plasser til Sailing Champions League. De fire beste i eliteserien får etter endt sesong anledning til å prøve seg internasjonalt. I 1. divisjon skal det kjempes om opprykk til eliteserien, og det kan bli en tøff kamp. Flere av Norges største seilforeninger befinner seg denne sesongen i 1. divisjon, og de vil nok helst opp i det gode selskap i eliteserien.

Men først handler det altså om åpningsstevnet i Sandefjord.

– Vi lover god stemning, og her i Norges solfylke satser vi på at været spiller på lag med passe vind og masse sol. Med vakre Seilerholmen som arena vil vi tilby seilerne mat og drikke mellom slagene og et sted å puste ut.

– Seilsporten i Norge trenger en virkelig seilefest nå etter koronaen, og det skal vi få til, slår Viggo Holm i Sandefjord Seilforening fast.

Hvis korona-stopp, blir det mixed doublehanded

En nyhet av året er at en serierunde, om koronasituasjonen krever det, kan bli avviklet i form av en mixed doublehanded-arrangement i stedet for at båtene bemannes fullt opp av fire seilere.

LARVIK: Runde to i ligaen er lagt til Larvik. 19. og 20. juni skjer det der.

– At vi har lagd åpningen for å kunne seile mixed doublehanded i ligarundene, betyr at det må bli en svært umulig korona-situasjon for at seilsportsligaen ikke skal kunne la seg gjennomføre i år, sier Magnus Hedemark i SailLogic, som er ansvarlig for gjennomføringen av seilsportsligaen.

Jubileumsfest i Larvik

Etter Sandefjord fortsetter ferden til Larvik, der lagene igjen møtes til dyst 19. og 20. juni. Larvik by feirer 350-års jubileum i år, og seilsportsligastevnet vil være en del av feiringen. Det er derfor grunn til å tro at det vil bli slått litt ekstra på stortromma der i år.

– Det er faktisk ikke så lenge siden vi fikk bekreftet at Larvik Seilforening skal kjøre en runde med seilsportsligaen, så vi har ikke så mye konkrete og bekreftede nyheter å komme med, sier Bjarte Løchen, som er regattaansvarlig i Larvik Seilforening.

Noe har han imidlertid:

– Vi satser på å bruke den samme seilingsarenaen i Larviks indre havn som ved tidligere stevner. Men vi tar høyde for at vi behøver litt ekstra plass på land på grunn av smittevernbestemmelser, og ønsker derfor å legge seilerbasen på Sanden brygge foran Kulturhuset Bølgen.

Og når det gjelder oppmerksomheten ligastevnet vil får i forbindelse med byjubileet i Larvik, sier han:

TETT PÅ: Regattabanen i Larvik går sentralt i havnebassenget med Sanden brygge som utgangspunkt.

– Vi håper på mye liv og moro og ekstra oppmerksomhet rundt stevnet. Vi satser på minst like gode forhold for seilerne og like god synlighet i bybildet, som vi har fått til ved de tidligere arrangementene. Så vi i Larvik Seilforening gleder oss til nok en gang å arrangere en runde i Seilsportligaen.

3. runde blir 14. og 15. august

Den tredje runden i seilsportsligaen vil foregå helgen 14. og 15. august. Det er fastlagt, men hvor stevnet skal foregå er ikke hundre prosent sikkert ennå.

–Det å fastsette tid og sted er en kabal som må legges. Det skal passe tidsmessig inn i ligaprogrammet og det må passe for den seilforeningen som påtar seg arrangementet. Vi jobber med å få brikkene på plass, men tidspunktet – det er hugget i stein – det blir 14. og 15. august, sier Magnus Hedemark.

Spennende finale i vest

Den store finalen i Norsk Seilsportsliga anno 2021 skjer 11. og 12. september, og for første gang vil seilsportsligaen besøke Florø. Florø Seilforening har vært med i ligaen helt fra starten av og stiller i eliteserien. Der har laget seilt i tre av fire sesonger. Besøket «nede» i 1. divisjon i 2018-sesongen resulterte i en i den mest suverene seieren i divisjonen noensinne.

– Å få være vertsskap for finalerunden i seilsportsligaen gleder vi oss veldig til, sier Frode Stavang, som ikke bare har vært krumtapp og skipper på Florø Seilforenings liga-lag. Han er også en virkelig ildsjel i foreningen for øvrig – noe han fikk honnør for i 2018. Da ble kan kåret til «Årets ildsjel»av Norges Seilforbund.

FLORØ: Frode Stavang og Florø Seilforening vil være vertsskap for fjerde og avgjørende runde i seilsportsligaen 2021.

Florø Forening, som er en liten forening med 111 medlemmer, har tidligere arrangert tre store norgescup-regattaer og tre NM-er for joller, men i de senere årene har innsatsen vært rettet innad i foreningen. Resultatet av det er at når seilerne kommer til Florø i september, vil de bli tatt i mot i foreningens nybygde klubbhus ytterst i Furuholmen båthavn.

Regattabanen i Florø vil ligge rett utenfor klubbhuset og tett på land ute på Solheimsfjorden. Fjorden er skjermet og har lite båttrafikk.

– Det hender det er høytrykk tidlig om høsten, og da blir det lett vind. Hovedretningen i Florø er imidlertid sør og sørvest, og da kan det tidvis blåse bra.

En utfordring møter foreningen dersom vindretningen krever at de må legge banen litt lengre ut: 400 meters dybde.

– Kunsten for å takle det er å ha nok bøyebåter, kontrer Frode.

En annen utfordring som også seilerne må ha i mente når de skal ta turen til Florø, er at antall flyseter til byen langt mot vest, er begrenset. Men Frode Stavang har en kreativ løsning også på det:

– Det tar 7,5 timer med bil fra Oslo, og så snart du kommer inn i gamle Sogn og Fjordane fylke, får du flotte naturopplevelser. Så hva med å bruke litt lengre tid denne helgen og få med deg litt av Norge også?