FLYR: Thomas Ruyant med to generasjoner foiler.

Enda større foiler

De beste Vende Globe-båtene blir nå utstyrt med en ny generasjon foiler.

Fem båter hadde foiler under forrige Vendee Globe for fire år siden, denne gangen blir det 19 båter med slike vinger. Utviklingen har gått fra å være en hjelpemiddel for å hindre avdrift, til et middel for å øke stabiliteten til nå å løfte båten ut av vannet.

Foilen gir også så stor økt stabilitet at den nye generasjonen IMOCA-båter er blitt smalere. Særlig båtene til VPLP er dette synlig. Foilene påvirker også seilvalg. Den nye generasjonen går går 5-7 knop raskere under optimale forhold, og det påvirker vindretningen over dekk. De raskeste båtene vil seile med flatere og mindre seil.

Mange mener at reskeste båt vil nå seile rundt jorda på under 70 daøgn, og at 24-timers rekorden vil bli over 600 nautiske mil.

FOIL: Thomas Ruyant «Linked Out» med gammel foil.

For agressive

Forrige generasjon foler var effektive til å løfte skroget opp fra vannet, men farten faller dramatisk når båten mister løftet. De nye foilene skal fungere mer dynamisk, og gjøre båtens bevegelser mykere. Et eksempler er den nye foilen til Thomas Ruyant. Foilene består at tre deler. Skaftet, som stikker inn i skroget, vingen, som løfter båten, og vingetippen, som reduseer avdrift. Overgangen mellom disse tre enhetene blir betegnet som albuer. Den nye foilen til Ruyant har mykere albuer, og har både et lengre skaft og større vinge. Ryan seiler en båt designet av Verdier.

Båtene til VPLP har hatt lengre skaft på foilene, og flydd høyere. Kanskje for høyt. Alex Thomson seiler en VPLP-båt, og har nå montert sine nye foiler, men disse er bare en finjustering av de gamle, og nesten umulig å se forskjellen.

Beskyttelsesutstyr

Alle de nye båtene har overbygget cockpit som gjør det mulig å seile i pysjamas, men den høye farten har gjort det svært utfordrende å oppholde seg om bord. Det beste er å ligge. De fleste båtene har bøtteseter hvor seilerne stropper seg fast. Når seilerne går, så kreves det beskyttelsesutstyr på hele kroppen.

FOIL: Arkea Paprec er en båt konstruert av Juan K.