FEMBØRING: Denne uken har to tradisjonsbåter kullseilt. Denne Nordlandsbåten gikk rundt på tirsdag. Alle om bord ble reddet.

Nok en tradisjonsbåt kullseilte

En Nordlandsbåt gikk rundt ved Støtt i Meløy kommune i Nordland. Alle 12 om bord ble reddet.

Publisert Sist oppdatert

Hendelsen i Nordland skjedde tirsdag ettermiddag, og Hovedredningssentralen Nord-Norge fikk meldingen om ulykken tirsdag 18:06, og har flere likhetstrekk med hendelsen utenfor Farsund onsdag. 

Gårsdagens arbeidsbåter

Begge båtene som kullseilte var åpne, større tradisjonsbåter som ble brukt til frakt og fiske langs kysten. Begge båtene var ute i frisk vind. Ifølge Meteorologisk institutt var det vindkast på 14–18 meter per sekund i området på det aktuelle tidspunktet da Nordlandsbåten kullseilte. Tilsvarende vindstyrke var det også da Listaskøyta gikk rundt utenfor Farsund.

Båten som gikk rundt skal være en storfembøring, et fartøy på 49 fot. Den veier omlag 4,5 tonn, og har ballast på 3,5 tonn. Råseilet er på 58 kvadratmeter, og den kan i tillegg føre et toppseil på 14 kvadratmeter. 

Slike båter bruker stein som ballast, og har en stabilitetskurve som aldri ville vært godkjent for et fartøy som ble bygget i dag.

Uten redningsvest

I følge NRK så var det Kystlaget Salta som eier Norlandsbåten som kullseilte, og at turen var i regi av Forbundet Kysten. Det skal ha vært rolige forhold da turen startet, men at dette endret seg brått.

Alle om bord skal ha vært rutinerte seilere, men ingen av de 12 hadde på seg redningsvest. Ellers var båten utstyrt med nødvendig redningsutstyr. Seilerne klamret seg til skroget til de ble plukket opp av en ferge. Alle 12 var reddet da redningshelikopteret ankom stedet. 

Les mer om saken på NRK