Video

Se hvordan du kan legge til kai longsiden alene.

Slik legger du til kai alene

Denne videoen viser deg hvordan du kan legge til alene longside brygga i fralandsvind.

Publisert Sist oppdatert

I denne videoen med engelsk tale, viser vi deg hvordan du kan legge til longside en brygge når vinden blåser deg fra brygga. Det krever litt mot å legge til slik når det er trangt, og særlig i frisk vind. Du må nemlig bruke mer fart og kraft i tilleggingen når det blåser. I videoen oppgis vinden til 12 knop.

Det er også lurt å kjenne båten svingradius og sig før man går til kai på denne måten. Og ikke minst er det en fordel å vite hvilken vei propellen drar hekken når du bakker, slik at du kan få hjelp av propellen til å skyve hekken inn til brygga når du slår motoren i revers.

I denne videoen legger instruktøren akterfortøyningen først, og kjører så baugen inn ved å gi litt gass forover samtidig som hun svinger inn med roret. Med baugpropell slipper du dette, og det er selvsagt viktig å feste fortøyningen godt før du gir forover.

Her utføres tilleggingen av én person, og som videoen viser, er det ikke noe problem så lenge det gjøres riktig:

  • Fendre godt i god tid før tillegging på den siden som skal legges til. Det er spesielt viktig å fendre der båten er bredest, men heng også gjerne ut fendre forut og akter på båten.
  • Gjør klar fortøyninger forut og akterut. Fest dem i kryssholtet, før fortøyningstampene over på utsiden av pulpit og pushpit og kveile dem slik at de er enkle å kaste i land.
  • Gå inn mot kaia med ca 45 graders angrepsvinkel. Sving baugen ut når den er ca en meter fra kaia. Legg så roret om og slå bakk slik at du drar hekken inntil brygga.
  • Fortøy båten akter, og gi rolig forover. Hopp i land og fortøy forut, før du legger spring.

22.6: Artikkelen er endret fra pålandsvind til fralandsvind takket være observante lesere.