
Feil ferske turseilere bør unngå
Det følger en rekke skrevne og uskrevne regler med å ha en seilbåt. Her er noen punkter som kan avsløre at du er uerfaren.
«Style» er et uttrykk som jeg vokste opp med. «Style» kan kanskje oppfattes som jåleri for noen, men det handler om å gjøre båtlivet bedre og minimere konsekvensene av uforutsette hendelser. «Style» handler blant annet om å holde båten ryddig og ren, bruke knuter korrekt og fortøye fornuftig. Det handler også om å ta hensyn til andre; holde et dempet lydnivå og ikke lage unødvendig hekksjø for andre. Båtlivet er en kontinuerlig læringsprosess og en del av moroa. Sett læringsmål og bruk sommeren på å beherske disse. Bruk også tid på å observere andre og lære av de med erfaring.
«Style» handler også om å holde seg til sjøveisreglene, enten du er for motor eller under seil. Jeg erfarte at en del motorbåtførere ble provosert den gangen jeg krysset opp gjennom Lyngør. Motorbåtførere hadde ingen erfaring med å kunne forutsi min kurs, og ble provosert.
Jeg blir provosert av motorbåter som på død og liv må passere foran. I stedet for å slå av litt på gassen, gasser de heller litt på og sneier baugen i halvplan.
Erfarne seilere kan i god tid forutsi om båter går forut eller akter, eller er på kollisjonskurs ved å sikte båten de er usikre på mot land. Beveger båten seg forover i forhold til land bak, så gå den foran, og går den bakover, så går du foran. Står den stille i forhold til land bak, er den på kollisjonskurs.
Ryddig båt
«Shipshape» var et uttrykk jeg lærte som barn. Før skolealder visste jeg meningen av det engelske utstykket som stadig ble brukt av min far. Da måtte alle Donald-bladene bli ryddet sammen og soveposen rullet inn og stuet vekk. Det gjelder å rydde bort alt av løsøre før båten krenger. Jeg fikk erfare at alt som havner i dørken enten knuser eller blir vått.
Erfarne seilere bruker tid både på og under dekk for å gjøre båten sjøklar. Det skal være «shipshape» også på dekk; løse gjenstander skal sikres, klestørk skal berges og luker skalkes. Det gjelder å være forberedt på dårligere være enn værmeldingen sier.
En god skipper er nøye med båtholdet. Svakheter på båten dukker gjerne opp under vask. En ren båt er dermed også en velholdt båt.
God planlegging
Regattaseilere legger en strategi før en regatta. De legger opp en rute og beregner kurs, vindstyrke, vindvinkel og strøm ved ulike veipunkter. Dette er noe turseilere også bør gjøre. Lag en plan for en dagsseilas, og sett også opp en plan b, i tilfelle det skulle dukke opp uforutsette hendelser, slik som et væromslag. Det gjelder å være føre var.
Innta måltider når sjøen er rolig og ta på godt med klær i god tid før båten kommer i rom sjø. Vurder om du skal sette et rev eller ei, og sett et estimat på når du regner med å komme frem.
Legg inn hele ruta i plotteren og/eller på mobilen, og vurder utfordringer langs ruta før du forlater havn. Alt for mange styrer med øynene ned i plotteren i stedet for å følge med på andre båter til styrbord og på seilene. Tren på å bli en bedre seiler og lær båtens styrker og begrensninger.
Motorstopp er lite hyggelig. Det skyldes sm regel at den blir varm, eller at det er dritt i dieselen. Ha en rutine med å sjekke olje, dieselfilter, og at det kommer kjølevann ut med eksosen.
Batteriene kan også gå flate. Følg med på spenningen, eller installer batterimonitor.



Underveis
En klassisk feil er å tisse over rekka i lo. Ikke gjør det.
Det er dårlig «style» å seile med fenderne ute. Alle har imidlertid antakeligvis gjort det, og det er ikke en alvorlig hendelse. Grunnen til at man bør ta inn fenderne når båten går ut av havn er at det er større sjanse for å miste dem når de henger ned fra rekka. De slår også mot skrogsiden og kan lage lyd og merker.
Verre er det å ha fortøyningstamper hengende. Disse kan ende opp i propellen og skape store problemer. Hold orden i skjøter og fall slik at de kan løpe fritt dersom noe skulle skje og du må slippe ut kreftene av seilet.
Orden om bord gjelder også når ingen andre kan se deg. Særlig uorden i tau kan gjøre livet surt. Hold orden i skjøter og fall, slik at disse kan løpe fritt om noe skulle skje. Liner i vannet er også en uting. Om du i en kritisk situasjon må slippe ut skjøte for å slippe ut kreftene av seilet, så må tau løpe fritt. Det verste er om disse havner i propellen. Sjansen for det er særlig stor etter å ha seilt spinnaker.
Det er overraskende mange som ikke benytter seilene, selv under gode værforhold. Dersom du vil fremstå som en seiler bør du bruke seilene. Seil vil også stabilisere båtens bevegelser og gjøre det langt mer komfortabelt om bord selv om det blir noen graders krenging. Det er ikke for ingenting at fiskebåter har støtteseil. Motorseiling gir også høyere fart, eller lavere dieselforbruk.
Den vanligste feilen ferske seilere gjør er at de seiler med for stramme skjøter i medvind og har for slakke skjøter på kryss. Seil som ikke er heist stramt i fallet vil avsløre deg som fersk. Se hvordan andre seilere trimmer, og kopier dem. Ikke vær redd for å sette et rev. Da blir båten enklere å styre, og blir gjerne litt raskere også.
Å seile kan være farlig, og det farligste er å få bommen i hodet. Sjansene for det er størst når det seiles medvind, og båten tar en ufrivillig jibb. Et tau fra bommen til rekka av båten fungerer som en jibbpreventer, og hindrer at dette skjer. I båter med løygang i cockpiten kan storseilskjøte også være skadelig under en slik hendelse. De fleste turbåter har derfor storskilskjøtet festet på hyttedekk, nettopp av denne grunn.
Benytt værvinduet
En annen stor brøler ferske seilere gjør er å avtale en tid og et sted for å møte noen. Seiling handler om avkobling, og du skal ikke seile lengre enn dit vinden tar deg uten stress.
Glem døgnets tider og utnytt værmeldingen. Seil langt når prognosene er gode, også om natten. Det er svært effektivt å starte dagen tidlig dersom du har med deg må barn. Da er det gjerne stille og flatt vann. Ta frokosten underveis, og dere er fremme før barna blir utålmodige. Ha gjerne mål, men ikke legg faste planer. Improviser og tilpass planer etter værvarslingen.



Unngå plotteren
Kartplotteren er et godt navigasjonshjelpemiddel, men kystleden er merket slik at du skal kunne seile bare ved å følge med på fyr og lykter, både natt og dag. De nye HIB-lyktene skal gjøre dette så enkelt at du skal kunne holde høy fart uten fare for grunnstøtinger. Kartplotteren ankomst har faktisk ikke redusert antall grunnstøtinger per år i det hele tatt. Det er lett å havne i feil zoomnivå og bli forvirret på avstander. Gå alltid gjennom ruten å forhånd og legg inn veipunkter på plotteren, eller nettbrettet slik jeg foretrekker. Rormannen skal holde utkikk og ikke stirre på en skjerm. La andre om bord ta seg av navigeringen. Husk at de fleste går på grunn i nærområdet og i farvann som de tror de kjenner så godt at de ikke bryr seg om å navigere skikkelig.
Inn og ut av havn
For mange er det å observere andre gå inn og ut av havn en del av båtlivets gleder. Å gå inn og ut av havn er dermed mange båtfolks store skrekk fordi man står i fare for å drite seg ut foran et stort publikum. Men jeg har gode nyheter; å manøvrere inn i havn med en moderne seilbåt er langt enklere enn med en motorbåt. En seilbåt har mindre vindfang og kan snu på en femøring, så fremt den kun har ett ror.
Å gå inn og ut av havn med «style» handler om planlegging. Kjør gjerne en runde for å se på stedet der du vil ligge, og kjenn på strøm og vindforhold, for så å legge en god plan. Det er best å gå inn mot brygga mot vinden dersom det er mulig. Gjør fendere og trosser klare og fordel oppgaver. Det er lov å spørre noen på land om hjelp, og ofte får du det helt automatisk.
Du må lære deg hvordan båten oppfører seg, særlig hvilken vei propellen trekker. Båter har gjerne en god og en mindre god side å legge seg inn med. Bruk propellvandringen til din fordel.
Barn er flinkere til å styre enn å hoppe, eller å legge fortøyning. De syns det er mye morsommere også. La barna ta roret og ta trossa selv, du vil bli overrasket over hvor bra det går, men de trenger gode instruksjoner.
Å forlate havnen krever også planlegging. Snakk med nabobåtene kvelden før. Skal du ut veldig tidlig på morgenen bør dere bytte plass kvelden før slik at du slipper å vekke nabobåtene. Spør gjerne noen på land eller i nabobåten om hjelp dersom det er krevende forhold. Fordel oppgaver på forhånd. Sjekk hvordan vinden tar og hvordan båten blir påvirket. Lange tau med løkke til et punkt mot vinden kan hjelpe deg ut uten at du driver sidelengs. Med løkke med begge festepunkt i båten, så kan du slippe deg løs når du ikke lenger trenger tauet. Finn ut hvilket tau du skal slippe sist. Det er det tauet med mest press.
Du kan bruke springet til å vri deg ut fra kai, enten med baug eller hekk først.
En god måte å signalisere at man er fersk i båt er å bruke baugpropellen en vindstille morgen. Man skulle tro produsentene lagde baugpropellene slik at de bevist tilkaller oppmerksomhet.
I havn
Er det trangt om plassen bør du regne med å få en båt på din utside eller måtte ligge utenpå andre båter. Har du en diger båt vil eieren av en mindre båt være skeptisk til å ha deg på utsiden. I slike tilfeller bør man være fleksible og bytte plass slik at den lille ligger ytterst.
Det er viktig med god fendring og gode spring når man ligger utenpå hverandre. Stramme spring gjør at rekka ikke vrir seg i vinden.
Når du ligger mot en flytebrygge skal fenderne være festet lavt. Når man ligger båt mot båt eller ved en kai skal de være helt oppe ved rekka. Hold også fenderne rene. Gamle, møkkete fendere kan gjøre båter matte. Legg gjerne ut noen fendere på utsiden av båten for å vise at det er greit at andre legger seg utenpå deg.
Ulyder på natten er en uting. Fest fallene ut fra masten slik at de ikke slår. Gamle båter har ofte fall av wire, og disse kan det være en ide å bytte til dyneema-tau. Også fortøyningstrosser kan lage lyd. Strekkavlaster på tauene hjelper. Det hjelper også å legge lenger fortøyninger. Litt såpe på tauet der det lager lyd, kan også hjelpe.
Folkeskikk gjelder i båt, men velger du Tønsberg by eller Smøgen en lørdag kveld kan du ikke regne med at det er stille klokken 23:00. Dette er havner båtfolk oppsøker for å feste. Velg derfor et annet sted dersom du ikke er ute etter fest.
De fleste oppsøker naturhavner for å finne roen. Da kan det være irriterende at små barn surrer rundt i jollene sine med bråkete påhengsmotorer. Det er fint at barn lærer å mestre en båt, men kanskje ikke på samme sted hele tiden. Å fyre dieselagregatet fordi ovnen ombord går på 230 volt kan også være upopulært i en naturhavn. Da har du en båt som ikke er tilpasset slike steder. Det bør du gjøre noe med.
Ligger du på utsiden av andre båter og skal til land bør du alltid gå foran masten. Ta gjerne av skoene. På moderne motorbåter kan dette noen ganger være umulig.•


