FÆRDERSEILASEN: «FramVIII» skal på ny delta i Færderseilasen. Dette bildet er fra 2005.

Halvtonnerne kommer

Seks regattabåter fra 80-tallet seiler Færdern. Hans Petter Jensen i gamle «FramVIII» skal være den raskeste halvtonneren.

Publisert Sist oppdatert

Det renner stadig inn flere halvtonnere til Martin Kamperhaugs miljø på Grimsøy i Sarpsborg. Akkurat nå henter Kamperhaug hjem gamle «HeroIn» fra Gotland. Senere i sommer skal han seile hjem en båt fra La Rochelle i Frankrike. Det er nå over 20 slike båter samlet, snart klare for jubileumsregatta på Hankø i 2023.

En egen klasseklubb er dannet for disse båtene som har blitt seilt i hele vinter.

Seks i Færderen

Opprinnelig seilte halvtonnerene under handikapregelen IOR, hvor båtene hadde et tak på måletallet. Under mesterskap seilte båtene mot hverandre uten handikap. Første båt vant.

Under Færderen seiler de med NorRating, og det gir en stor spredning på måletallet. Heldigvis har KNS fått samlet de seks båtene under samme klasse, den nest minste NorRating-klassen. Disse skal runde Hollenderbåen.

X-95: «Midnight X» er en av to X-95, utviklet for halvtonn.
RASK: «Cantippa» deltok i VM på Hankø og ble nummer to.

Store forskjeller

– De fleste av halvtonnerne på Grimsøy er bare tomme skal. Mange mangler det sikkerhetsutstyret som skal til for å seile på åpent hav, forteller Hans Petter Jensen som er skipper på båten Kongen seilte under VM. Den gangen var Jensen mannskap på båten.

Jensen er spendt på å se «Rampage» en ny halvtonner i det norske miljøet. Dette er en nyere båt enn «FramVIII», en Briand-design fra 1985. Båten har foreløpig ikke fått målebrev.

VETERAN: Hans Petter Jensen er tilbake på båten han seilte under VM på Hankø i 1983.

Uten seilskift

– Det blir litt mer vind jeg vi hadde ønsket, men har et godt egnet seil. Det er en genua 2,5 som er litt større enn en fokk. Er det bra med vind i starten, så tror jeg vi kan bruke dette forseilet hele veien. Vi skal bare til Hollenderbåen, og det er ikke sikkert om det blir spinnaker fra runding til mål, forklarer Jensen.

Det deltar også syv First 31.7 i klassen, en mer moderne båt. «FramVIII» er den den eneste av halvtonnerne med høyere måletall enn First 31.7. Den har nesten like høyt måletall som de to ¾-tonnerne som deltar i klassen.

Halvtonnere i Færderseilasen

Seilnummmer Båtnavn Skipper Måletall
FRA 9187RampageJon RAMM-PETTERSEN
NOR 5376up the hill backwardsMikael KHEI0.8883
NOR 4525Midnight XMartin KAMPERHAUG0.8941
NOR 4411NamuLars Aage GADE-SØRENSEN0.9062
NOR 9974CantippaMagne TØNNESEN0.9163
NOR 4040Fram VIIIHans-Petter JENSEN0.9357

.