Francis Joyon rekord godkjent

Ny verdensrekord for soloseilas: 27,75 knop i 24 timer.

Publisert

HOVEDBILDE: Francis Joyon under rekordseilasen i trimaranen «IDEC». Foto: Jean-Marie Liot.

Franskmannen Francis Joyon fikk i dag godkjent sin solo-rekordseilas i maxitrimaranen «Idec» fra i sommer. Den lyder på 666,2 nautiske mil på 24 timer, - en snittfart på 27,75 knop.

World Sailing Speed Record Council, WSSRC, den internasjonale juryen om fører kontroll med de nautiske verdensrekorder, godkjente i dag soloseilas-rekorden til Francis Joyon med maxi-trimaranen «IDEC», satt i juli måned i år mellom Azorene og Nord-Frankrike. På 24 timer seilte han 666,2 n. mil, noe som tilsvarer en snittfart på fantastiske 27,75 knop. Den tidligere rekorden hadde landsmannen Thomas Coville. Den slo Joyon med nesten 40 n.mil.

Vinden under rekordseilasen ble målt til over 30 knop. Selv forteller Joyon: –Det var ekstremt risikabelt. Båten seilte konstant på grensen av det mulige. Jeg styrte ikke selv, men sto i cockpiten i 24 timer med storseilskjøtet i den ene hånden og fokkeskjøtet i den andre. Hver gang båten dukket inn i bølgene ga jeg ut på et av skjøtene. Ofte måtte jeg la begge gå.

Joyon fortalte etter rekordseilasen at farten flere ganger var oppe i 35 knop. Takket være hele teamet som har bygget og utrustet trimaranen klarte båten de voldsomme påkjenningene uten problemer.

Joyon hadde allerede før denne rekordseilasen utmerket seg med en annen verdensrekord for sin siste soloseilas alene verden rundt. Den lyder på 57 døgn.

Powered by Labrador CMS