FLYR: «Maxi Edmond de Rothschild» har foiler, og skal være mye raskere enn «Idec Sport» som holder rekorden.
FLYR: «Maxi Edmond de Rothschild» har foiler, og skal være mye raskere enn «Idec Sport» som holder rekorden.

Gjør seg klar for ny jorda rundt rekord

Franck Cammas med trimaranene «Maxi Edmond de Rothschild» ser muligheter for å starte sitt nye rekordførsøk i løpet av to døgn.

Publisert Sist oppdatert
KLARE: Franck Cammas, Charles Caudrelier, Morgan Lagravière, Yann Riou, Erwan Israël og David Boileau
KLARE: Franck Cammas, Charles Caudrelier, Morgan Lagravière, Yann Riou, Erwan Israël og David Boileau

OPPDATERING: Prognosene er nå ikke lenger like positive, og beredskapen er satt tilbake til sort. Det betyr ingen start i løpet av 96 timer.

«Maxi Edmond de Rothschild» er bygget om fra å seile shorthanded til å seile med fullt mannskap for å sette ny Jules Verne-rekord. Rekorden å slå lyder på 40 døgn, 23 timer og 30 minutter, satt av «Idec Sport» i 2017.

Flying start

En ny rekord er avhenging av en rask start. Det er den eneste dele n av rekordforsøket som kan planlegges. Båten og mannskapet har vært klare siden 1. november i et beredskapssystem. Nå har systemet fått oransj lys, som betyr start mellom 48 og 72 timer. Vindforholdene ser fordelaktige ut, både i nord- og sør Atlanterhavet.

Den 105 fots lange trimaranen er ventet å runde Kapp Det Gode Håp, og seile inn i det Indiske hav i løpet av 10 døgn. Det er omtrent på samme tid som de første båtene i Vendee Globe. I så fall må «Maxi Edmond de Rothschild» seile med dobbel hastighet.

Med foiler

«Maxi Edmond de Rothschild» har fått nye foiler, som gjør den enda raskere enn det den var da den vant Brest Atlantique. Da var det bare to om bord. Nå er det et lag av seks personer.

Laget, bestående av Franck Cammas, Charles Caudrelier, Morgan Lagravière, Yann Riou, Erwan Israël og David Boileau, er nå samlet i Lorient, hvor båten ligger. Forholdene ligger til rette for en start på onsdag.

Jules Verne rekorden

Jules Verne rekorden

Jules Verne-trofeet ble satt opp i starten av 1990-tallet hvor man ville forsøke å seile jorden rundt på under 80 døgn. Start og mål er en linje mellom Ushant i Frankrike og Lizards Point i England.

I 1993/1994 seilte «Commodore Explorer» distansen på 79 døgn, som gir 11,35 knop i snitt. Etter den gangen er rekorden slått syv ganger.

Den nåværende rekorden ble satt 27. januar 2017. «Idec Sport» brukte bare 40 døgn, 23 timer og 30 minutter på runden rundt jorden. Det var 4 døgn, 14 timer, 12 minutter og 23 sekuder raskere enn Loick Peyron og »Banque Populaire V»s verdensrekord fra 2012. Om bord i «Idec Sport« var Francis Joyon, Clément Surtel, Alex Pella, Bernard Stamm, Gwénolé Gahinet og Sébastien Audigane

Den teoretiske distansen rundt jorden er på 22 461 nautiske mil, men «Idec Sport» måtte ta omveier for å finne et ideelt spor. De seilte 26 412 n mil, noe som gir en utseilt hastighet på 26,85 knop.

Hadde de seilt korteste vei, ville snittfarten vært på 22,84 knop.

Det neste nå er å seile under 40 døgn, dobbelt så raskt som på 1990-tallet. seile under 40 døgn, dobbelt så raskt som på 1990-tallet.

«Maxi Edmond de Rothschild» vil forsøke å seile under 40 døgn, dobbelt så raskt som på 1990-tallet.