SYDOVER: Macif i 30 knop sydover langs kysten av Brasil

Francois Gabart langt foran rekordskjemaet

Franskmannen tapte 270 nm i Stillebeltet, men har tjent over 400 nm siden.

Publisert Sist oppdatert
FORNØYD: Det er en glad soloseiler som legger ut selfie fra Sør Atlanteren.
VALG: Været tirsdag morgen. Vil Gabart seile nord for høytrykket som er som en barriere, eller gå syd.

Gabart seiler ikke bare kjappere, han seiler også en mer direkte kurs mot målet, som er rundt jorda, østover. Siste døgnet har «Macif» seilt 725 nm, og holdt en snittfart på 31 knop. I morgentimene har farten falt litt, men forspranget bare øker, og vil gjøre det hele dagen, kanskje i flere dager.

Høytrykket plassering

Det er ikke bare Gabart som seiler bra. Coville var svært uheldig med denne delen av rekordløpet for ett år siden. Han hadde seilt ekstremt raskt ned til kysten av Brasil, men måtte runde høytrykket i Sør Atlanteren som lå langt vest. Det gjorde at han måtte seile sydover, i stedet for sørøstover som Gabart gjør nå. Coville tapte hele 700 nm i forhold til Joyons rekord fra 2008. Om Gabart klarer å holde Joyons rekordløpt på denne delen, så vil han kunne tjene mye mer.

Sperre som må rundes

Det blir spennende å følge Gabart de neste dagene. Det er mye vær i Sør Atlanteren med det vil også danne seg to høytrykk. Mellom disse er det vind fra øst. Det tryggeste vil være å krysse mellom disse høytrykkene, men det er også en mulighet å seile syd for høytrykket som gir gunstigere vindvinkel, men trekke båten langt syd.

Gabart vil forsøke å ligge på oversiden av lavtrykkene på vei østøver i Sørishavet.