Garbart med kurs mot flere fartsdumper

Franskmannen har nå en ledelse på over tre døgn, men skal gjennom et krevende vindområde.

Publisert Sist oppdatert
RASK: François Gabart har all grunn til å være fornøyd. Han er gjennom det farlige. Nå blir det varmere, men det gjenstår flere strategiske valg.

François Gabart har hatt perfekte forhold den siste uken, og har hatt forholdene på sin side i Sør Atlanteren. Han har nærmest seilt direkte kurs på samme halser helt siden Kapp Horn, men nå starter utfordringene.

Slalom rundt værsystemene

Gabart vil i dag runde ett høytrykksystem utenfor Argentina på østsiden. Så vil han møte et lite lavtrykk utenfor Brasil som ligger mellom høytryket han passerer i dag, og et høytrykk han bør passere på vestsiden av om ett og et halvt døgn. Først da er han i passatvinden med forutsigbare forhold.

Om han ikke blir liggende stille i dette utfordrende området, så bør han være i passatvinden på fredag, og krysse ekvator på lørdag.

Varmen stiger om bord. I går fikk den franske seileren mulighetet til å sjekke båten, en viktig rutine for å hindre  skader. 

Enorm ledelse

Gabart holder nå en ledelse på 1700 nm på rekordseilasen til Coville, satt i desember 2016. 1700 nm er lengre enn fra Oslo til sydspissen av Grønnland.

Område som Gabart befinner seg i nå blir utfordrende, men var verre for Coville. Han slet i tre døgn. Om Gabart klarer å holde en grei fart, vil han avansere på enda ett døgn i løpet av de kommende dager.

Rekker å kjøpe julegaver

Stillebeltet kan bli Gabarts neste fartsdump, men dette området er som regel ikke så dødt nå, som i november. Han vil også passere lengre vest, hvor det er mer vind.

Videre vil høytrykkets plassering i Nord Atlanteren bli avgjørende for siste del av løpet. Coville seilte svært raskt de siste døgnene, men ble presset langt vest for å runde høytrykket som vanligvis ligger over Azorene.

Det er fullt mulig at Gabart er hjemme 20. desember. Da blir det ikke bare ny verdensrekord. Da blir det også god tid til å handle julegaver.

 

SLALOM: Gabarts fart vil falle de neste døgnene, før han er i Passatvinden.