Franskmann lanserer nytt rekordtrofé for seiling i nord

Nansen trofeet skal bli for seiling i nord det samme som Jules Verne er det i syd.

Publisert Sist oppdatert

Olivier Pitras var den første franske seileren som i 1999 seilte gjennom Nordvestpassasjen.  I 2014 gjennomførte Pitras, som de siste 14 år har vært bosatt i Tromsø, en ekspedisjon i kjølvannet av den andre Fram ekspedisjonen i tidsrommet mellom 1898 og 1902, der kaptein Otto Sverdrup og en besetning på 15 mann oppdaget og kartla da 260 000 kvadratkilometer land i det arktiske kanadiske øyriket, et av de siste store områdene på jorden som ennå var ukjent.

Nå ønsker Pitras, i kjølvannet av kineseren Guo Chuans vellykte rekordseilas fra Murmansk til Beringstredet i en 31 meter lang trimaran tidligere i sommer, å sette ytterligere fokus på seiling i nord. Tirsdag 6. oktober skal han og Vendee Globe vinneren Francois Gabart holde en presentasjon i Stavanger om seiling i et klima som er under stadig endring, med de muligheter og begrensninger som dette medfører.

Vil hedre Nansen

Under denne seansen vil Olivier Pitras lansere et nytt trofé han håper skal få samme status som Jules Verne trofeet, og som skal deles ut til den som setter rekord i non stop seilas gjennom nord øst- og nord vest passasjen, en rute som Børge Ousland og Thorleif Thrleifsson og en russisk båt var de første som gjennomførte i løpet av en sesong, sommeren  2010. Start og innkomst skal være over samme linje som for Jules Verne Troféet, ved passeringe av linjen mellom Quessant og Lizards Point vest i den engelske kanal.

Mange utfordringer venter

Pitras er klar over at det forbundet med Nansen Trofeet påhviler særlige utfordringer. Ikke bare er det et farlig farvann med mye is som skal forseres, men også de russiske myndighetene representerer en stor utfordring. Det var bare gjennom en prosess på aller høyeste politisk nivå mellom Beijing og Moskva at Guo Chuan fikk tillatelse til å seile gjennom russisk farvann i sommer, og det var blant annet at han hadde et russer blant mannskapet som gjorde utslaget. Pitras forutsetter non stop seilas, noe som innebærer at båtene ikke kan anløpe Murmansk for å klarere inn og ut av russisk territorium. Det vil gjøre en slik seilas umulig i dag idet isforholdene vil gjøre det umulig å seile den nordlige sjøruten utenfor den russiske territorialgrensen.

Kan ta tid

Dette er forhold som ifølge Pitras vil gjøre Nansentrofeet særlig attraktiv, og han er inneforstått med at det kan gå år og dag før en slik rekordseilas kan registreres.