Franskmenn i eksil

De to franske seilerne Carolle Reitzer og Gwenaël Berthet var Frankrikes beste i OL-klassene E-jolle og 470, men så møtte de kjærligheten i Norge. Det betød slutten på karrieren.

Publisert   Sist oppdatert

Jan Steven Johannessen, nåværende sportssjef i Norges Seilforbund, var trener for de norske Europajolle-jentene da Carolle Reitzer ble verdensmester i 1991. Søt musikk oppstod og Carolle flyttet med Steven hjem til Moss. Lysten til å fortsette seilingen var tilstede, men det skulle vise seg alt annet enn enkelt å seile på det franske landslaget med Norge som utgangspunkt. De franske sponsorene forutsatte at hun seilte for Frankrike, og det franske seilforbundet var lite villige til å stille opp for en seiler som ikke bodde i landet og ikke kunne delta for fullt i det franske miljøet.

Å søke norsk statsborgerskap var ikke aktuelt. Det betydde at hun måtte jobbe som de norske seilerne og finne egne midler til OL-satsingen i Norge – for så eventuelt å kvalifisere seg til OL gjennom franske uttagningsseilaser. Det var en krevende øvelse ettersom det er mye vanskeligere å finne sponsorer i Norge enn det er i Frankrike.

Etter at hun kom til Norge fikk hun barn, men forsøkte seg likevel med et comeback som seiler. Et VM i Europajolle i La Rochelle fristet, og hun kvalifiserte seg til hovedregattaen etter en god plassering i Open Week.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her