EUROPAJOLLE: Carolle Reitzer var en av Frankrikes beste Europajolleseilere, men kjærligheten brakte henne til Norge.
EN AV TO FRANSKE SEILERE: Carolle Reitzer var aktiv seiler på topplanet. Nå er hun norsk jolleseiler-forelder og engasjert i sitt lokalmiljø.
EN AV TO FRANSKE SEILERE: Gwenaël Berthet var aktiv seiler på topplanet. Nå er han norsk jolleseiler-forelder og engasjert i sitt lokalmiljø.
IMPONERT: Carolle Reitzer og Gwen Barthet er imponert over hva man får til i seilmiljøet i Norge med de betingelsene som er til stede.

Franskmenn i eksil

De to franske seilerne Carolle Reitzer og Gwenaël Berthet var Frankrikes beste i OL-klassene E-jolle og 470, men så møtte de kjærligheten i Norge. Det betød slutten på karrieren.

Publisert Sist oppdatert

Jan Steven Johannessen, nåværende sportssjef i Norges Seilforbund, var trener for de norske Europajolle-jentene da Carolle Reitzer ble verdensmester i 1991. Søt musikk oppstod og Carolle flyttet med Steven hjem til Moss. Lysten til å fortsette seilingen var tilstede, men det skulle vise seg alt annet enn enkelt å seile på det franske landslaget med Norge som utgangspunkt. De franske sponsorene forutsatte at hun seilte for Frankrike, og det franske seilforbundet var lite villige til å stille opp for en seiler som ikke bodde i landet og ikke kunne delta for fullt i det franske miljøet.

Å søke norsk statsborgerskap var ikke aktuelt. Det betydde at hun måtte jobbe som de norske seilerne og finne egne midler til OL-satsingen i Norge – for så eventuelt å kvalifisere seg til OL gjennom franske uttagningsseilaser. Det var en krevende øvelse ettersom det er mye vanskeligere å finne sponsorer i Norge enn det er i Frankrike.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER