SEILERE: FRED. OLSEN

TRIKKEN: På regattabanen utenfor Hankø er det om å gjøre å komme med trikken; finne sporet som utnytter strømmen fra Glomma maksimalt. Fred. Olsen er alltid på leting etter trikken når han seiler på Hankø.
LAGSEILAS: Fra venstre Calle Mortensen, Olaf Halvorsen, Fred. Olsen, Ingar Dobloug og Teddy Sommerschield var skippere på IOD-laget som seilte lagseilas mot Royal Corinthan Yacht Club i Cowes i 1955.
MEDLEM NUMMER 1: Snart 90 år gamle Fred. Olsen er medlem nummer 1 i Hankø Yacht Club og den ene av to gjenlevende medlemmer som var med på å stifte klubben.
HANKØ-VÆR: Hankø-været kunne være utfordrende også for 50–60 år siden, og bølgene som sydvesten skapte ga IOD-ene mange spennende surfer.
I MÅL: For 50?60 år siden gikk «Huttetu» i mål mellom ved Garnholmen der det var satt opp faste stenger som markerte start- og mållinje mellom de to øyene. I dagens Hankø-regatta er mållinjen en oransje bøye og målbåten.
I MÅL: For 50?60 år siden gikk «Huttetu» i mål mellom ved Garnholmen der det var satt opp faste stenger som markerte start- og mållinje mellom de to øyene. I dagens Hankø-regatta er mållinjen en oransje bøye og målbåten.
IKKE VED DØRENE: Det gis fortsatt ikke ved dørene når det gjelder å seile raskest opp til bidevindsmerket! Fred. Olsen sitter til rors.

– Det gjelder å komme med trikken

Fred. Olsen har seilt i regattaer på Hankø i en mannsalder, og han er like opptatt av å komme med «trikken» – nå som for over 60 år siden.

Publisert Sist oppdatert

Klokka er ti 28. juni i 2018. Hankøsundet har allerede begynt å kruse seg; det trekker fra sør. Sola skinner og himmelen er blå, og alle erfarne Hankø-seilere vet hva det betyr: Det blir en dag med godt, gammeldags Hankø-vær. En skikkelig solgangsbris med vind fra sørvest. En dag da skumtoppene blir hvite og en dag da sola henger høyt på himmelen over Struten fyr og får sjøen til å glitre og klaske mot Garnholmen, øya som i over hundre år har tjent som startplass for utallige regattaer.

Seilerne i IOD-klassen er blant dem som gjør seg klare til start. Klassen har en lang tradisjon på Hankø, og det var IOD-seilerne som for snart 65 år siden stiftet og skapte Hankø Yacht Club, som nå er det sosiale midtpunktet når store regattaer skal arrangeres på dette tradisjonsrike stedet. Denne gangen dreier det seg om Hankø Race Week, og en av deltagerne i IOD-klassen er Fred. Olsen.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER