– Det gjelder å komme med trikken

Fred. Olsen har seilt i regattaer på Hankø i en mannsalder, og han er like opptatt av å komme med «trikken» – nå som for over 60 år siden.

Publisert

Klokka er ti 28. juni i 2018. Hankøsundet har allerede begynt å kruse seg; det trekker fra sør. Sola skinner og himmelen er blå, og alle erfarne Hankø-seilere vet hva det betyr: Det blir en dag med godt, gammeldags Hankø-vær. En skikkelig solgangsbris med vind fra sørvest. En dag da skumtoppene blir hvite og en dag da sola henger høyt på himmelen over Struten fyr og får sjøen til å glitre og klaske mot Garnholmen, øya som i over hundre år har tjent som startplass for utallige regattaer.

Seilerne i IOD-klassen er blant dem som gjør seg klare til start. Klassen har en lang tradisjon på Hankø, og det var IOD-seilerne som for snart 65 år siden stiftet og skapte Hankø Yacht Club, som nå er det sosiale midtpunktet når store regattaer skal arrangeres på dette tradisjonsrike stedet. Denne gangen dreier det seg om Hankø Race Week, og en av deltagerne i IOD-klassen er Fred. Olsen.

En hel mannsalder med regattaer i farvannet utenfor Garnholmen har lært ham at man må bli med «trikken» skal man ha en sjanse til å vinne. Det gjelder å finne sporet som gjør at strømmen fra Glomma treffer le baug for styrbords halser, og deretter sporet som gir maks strøm i hekken for babords halser mot toppmerket. Noen år tidligere mistet han seieren for ikke å ha blitt med trikken langt nok ut; han hadde slått for tidlig og tapte for en båt som tøyde styrbord-strekket enda lengre. Han husker slikt. Det unge mannskapet om bord i IOD-en «Huttetu» får høre mange historier om regattaer som ble vunnet og tapt utenfor Hankø.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS