Første OL kvalifisering i Santander

Når ISAF VM starter denne uken står mye på spill for håpefulle OL kandidater.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbilde: Skal man dømme etter ISAFs ranking er Sebatian Wang-Hansen det heteste norske kortet i Santander.

Laser standard for herrer og Laser Radial for damer er først ute når ISAF VM for OL klassene starter i spanske Santander førstkommende fredag. De fire norske seilerne, Kristian Ruth, Mathias Mollatt, Marthe Enger Eide og Tiril Bue skal kjempe om individuelle plasseringer og norske kvoteplasser til OL i Rio. For herrene er det i alt 46 plasser å kjempe for. 23 av dem skal deles ut i Santander. I dameklassen skal 37 nasjoner delta i OL, 19 av dem skal fordeles nå. I begge klassene bør det bli norske kvoteplasser.

Brettene starter sitt mesterskap lørdag. I OL får herrene 36 plasser, halvparten deles ut nå. 26 damer får delta i OL. Deltakerne i VM skal kjempe for 13 av dem. Norske brettseilere er Maria Aadland Mollestad og Sebastian Wang-Hansen som er Norges høyest rangerte seiler, med 6. plass på ISAFs liste. Vi forventer at begge er innenfor kvotekravene.

Finnjollene, Nacra 49er og 49er FX starter sitt mesterskap mandag 15. 23 Finnjoller får delta i OL, 12 nasjoner skal kvalifiseres etter VM. Kvoten for 49er, 49er FX og Nacra 17 er alle på 20, hvorav halvparten får grønt lys nå. Anders Pedersen som er årets junior verdensmester er vår mann i Finnjolle. I 49er FX har vi to spennende jentelag som stadig gjør fremgang, Ragna og Maia Agerup og Helen Næss og Marie Rønningen. Alle har gode sjanser til å sikre norske kvoteplasser. Vi er også representert med et Nacra lag bestående av Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen.

Norske seilere ligger godt an til å kvalifisere nasjonen i begge Laserklassene, RS:X for damer og herre, Finnjole og 49er FX. Selv om de skulle kvalifisere Norge, er ikke dette ensbetydende med et endelig OL uttak. Det er det NSF og Olympiatoppen som står for og deres krav vil trolig være strengere enn ISAFs nasjonskrav.

mmmmmmm

Anders Pedersen er verdens beste Finnjolleseiler under 23 år.
Tiril Bue ble beste norske jente under test OL i Rio tidligere i høst.