Full fart i 12.5 kvm klassen

Årets NM samlet 28 båter og dermed er 12.5 kvm klassen den største mesterskapsklassen for kjølbåter.

Publisert

72 år gamle Karl Jonny Lundberg tok i helgen sin andre NM tittel i 12.5 klassen, og med en annen sønn en den han vant sin første med. Denne gangen var Odd mannskap hos faren. Forrige gang var det Fritz. Det så ut til å ha liten betydning for seilingen. Familien Lundberg ledet allerede etter første dags fire seilaser, der regattakomiteen under ledelse av Eiliert Vierli fra Arendal holdt et godt grep om arrangementet og gjennomførte et tilstrekkelig antall til at man ville få et tellende mesterskap. Det var svært vanskeige forhold i Sørfjorden med vindhull og kraftig strøm, men Lundberg behersket forholdene og var den eneste som hadde alle sine resultater blant de fem beste. Da han så klinte til med seier i søndagens første seilas var i realiteten mesterskapet avgjort, og Lundberg hadde ikke en gang trengt å seile den siste seilasen.

Noen lettkjøpt seier ble det likevel ikke for Risørlaget. Fjorårets NM vinner, Marius Maasiede fra Ålesund vant den første seilasen, men ble disket i den andre for regattaens eneste OCS i en seilas der han var nr. to i mål. I alt vant Maasede tre seilaser og han var bare ett poeng bak Lundberg sammenlagt.

Belønning for jevn seiling fikk også bronselaget med Nils og Wenche Juel fra Risør. Med 11. plass som dårligste ble det 3. plass til den gamle prinsessebåten «Alexandra» ex «Astra» som prinsessene Ragnhild og Astrid hevdet seg med på 1950 tallet. Båten er altså still going strong og satte Risørs Roy, Wenche Johannessen og Tom Erik Bråtane ned til fjerde etter at laget hadde bronsen inne etter fredagens seilaser.

Og hvordan gikk det så med Seilas´ gamle grå? Jo, ikke så eller værst. Etter å ha startet og avsluttet mesterskapet med 2. plasser gikk det litt opp og ned i de andre, men sluttresulatet ble 5. plass, tre poeng fra bronsen. Det var vi godt fornøyd med, 67 år gamle Svenn Erik Lundberg som håndterte spinnakeren med stor presisjon, og undertegnede som hadde lite regattatrening med 12.5-eren i år.

Mest gledelig er det at 12.5 klassen holder koken takket være entusiaster i Ålesund og Risør. De eldste båtene i klassen er bygget på 1930 tallet og er fremdeles konkurransedyktige, mens de nyeste, nydelig bygd i Vietnam ikke er synlig raskere. Det er noe av hemmeligheten bak klassens suksess.

Det må også fra denne spalten være tillatt å reklamere for båtene fra Vietnam. Til en pris av ca kr. 150.000 inklusive seil og utstyr, er det vanskelig å forestille en seilbåt som gir mer valuta for pengene idag.

Resultater NM 2010:

1. «Nurken IV» Karl Jonny Lundberg/Odd Lundberg, Risør  5  3  4  4  1  9d    17p 

2. «The Duke» Marius Maaseide/Elisabeth Ringdal, Ålesund   1  29d  13  1  2  1   18 p    3. «Alexandra» Nils W. R. Juell/Wenche P Juell, Risør   8  2  11d  11  4  4   29  p        

4. «Petrellen» Roy Johannessen/Wenche Johannessen/Tom Erik Bråtane, Risør 3  7  10d  7  3  10  30 p

5. «Vinnia» Mikkel Thommessen/Svenn Erik Lundberg KNS/Risør  2  5  19d 18  5  2   32 p 

6. «Småkryss» Harald Dietrichson/Jens Dietrichson/Sofus Marcussen, Risør  12  1  14  3  21d  3  33 p

Powered by Labrador CMS