Gamle OL rivaler møtes i Drake EM

Europamesterksapet for Draker starter på Askerbanen i Oslofjorden førstkommende tirsdag. Flere av seilerne har møtt hverandre i OL tidligere. Se hvordan det gikk.

Publisert

Drake EM som er KNS største arrangement i 125 års jubileumsåret starter altså seiling tirsdag til uken. Mer enn 70 båter er nå påmeldt, med Russland som den desidert støre detakernasjonen. Hele 19 båter kommer østfra, mens vertsnasjonen Norge stiller med 16 båter. Danmark som er en gammel stormakt i Drakeklassen stiller også med et sterkt lag, og det er flere interessante poenger som knytter seg nettopp til noen av Drakeseilerne fra disse nasjonene. Danske Valdemar Bandolowski vant gull i Solingklassen sammen med Poul Richard Høj Jensen i 1980, det året Norge boikottet OL etter Sovjetunionens invasjon av Tsjekkoslovakia. Odd Roar Lofterød var Norges beste i Soling det året og ville klart ha representert Norge i OL. Sovjetunionens Boris Budnikov som i Drake EM representerer Russland fikk sølv i disse lekene, også han i Soling, og han var med i OL også i 1972 da han seilte i Starklassen, og i 1976 i Soling. I 1972 i Kiel konkurrerte han mot brødrene Bjørn og Odd Roar Lofterød. Sovjetrusseren ble da nr 9, Lofterødbrødrene nr 15. Nå møtes Odd Roar Lofterød og Budnikov i Drake, mens lillebror Bjørn er leder for den norske seiltroppen i Qingdao.

Peder Lunde jr., en av de største norske favorttene i EM har også fått sitt pass påskrevet av Budnikov. I Montreal i1976 tok Budnokiv 4. plassen, mens Lunde som steppet inn i siste øyeblikk som reserve for Per Spilling havnet langt nede på resultatlisten.

En annen interessant OL veteran er tyske Ulli Libor som herjet i Flying Ductman klassen for 40 år siden. Under OL i Acapulco i 1968 fikk tyskeren sølv, mens brødrene Lofterød endte på en forsmedelig 5. plass etter at seilhavari nok tok bronsemedaljene fra nordmennene. Libor var også med i OL i 1972 og tok da bronsemedalje.

Andre olympiere i Drake EM er Norges Karianne Eikeland, 9 i Yngling i 1964 i Athen, og Per Arne Nilsen med deltakelse i Finnjolle i 1984, og Tornado i 1988 og 92.

Powered by Labrador CMS