Norske optimistseilere i sommeraktivitet

Gledelige resultater i Sverige og Tyrkia

Gledelige resultater i Sverige og Tyrkia

Norske Optimist-seilere er i full vigør for tiden. VM pågår for øyeblikket i Tyrkia, og i Sverige er nylig junior-nordisk avsluttet. Begge stedere skjer det – og har det skjedd – gledelige ting. Sett med norske øyne.

Publisert Sist oppdatert

I Västerås i Sverige ble det en individuell norsk bronsemedalje på Peder Møyner Lund fra Vestfjordens Seilforening, mens det ble norsk sølv på de norske jentene under lagseilasen, som avsluttet mesterskapet. De tapte for Danmark i kampen om gullet, mens de norske guttene slo Finland i bronsefinalen og tok bronse.

TRE GUTTER BLANT DE 12 BESTE. Foruten Peder Møyner Lund, plasserte Emil Fadler Kvamme fra Bærum seg på 7. plass individuelt, mens Andreas Hole, Moss ble nr. 12. Endre Nordstrand fra Bærum ble nr. 27, Håvard Aker, Tønsberg nr. 31, Nicolai Christiansen, Arendal nr. 34 og Henrik Alexander Ström fra Drøbaksund nr 39. 77 seilere deltok i gutteklassen.

Amalie Grytdal fra Horten ble best av de norske jentene med sin 11. plass sammenlagt. Amanda J. DiBiagio fra Bundefjorden kom på 15. plass og Marte Helene Johansen fra Horten kapret en 21. plass. Videre: Nr. 24: Anna Sophie Hansen, Askøy, nr. 25: Johanne Gurvin Skaaland fra Bergen og nr. 32: Liv Rönholt Nilsen fra Christianssand. 70 jenter deltok.

Komplette lister fra det nordiske juniormesterskapet finner du her.

ENER I VM. Hermann Tomasgaard fra Drøbaksund er den store norske eneren under verdensmesterskapet for Optimistjolle-seilere som for tiden pågår i Tyrkia. Etter 8 seilaser ligger han på en 10. plass av ialt 250 seilere fra intet mindre enn 54 nasjoner. Dette bekrefter igjen at nivået på norske Optimist-seilere er høyere enn på svært lenge.

Og at dette ikke bare gjelder noen få norske seilere, ble bekreftet ved at Norge for første gang på mange år kvalifiserte seg for deltagelse i lagseilasen, som utgjør et avbrekk i de individuelle seilasene midtveis i mesterskapet.

NORSK LAG HEVDET SEG GODT. Norge ble kvalifisert som lag nr. 14 av de ialt 16 nasjonene som fikk kjempe i lag-mesterskapet. I sin først match møtte de et lag fra Jomfruøyene i Karibia. Det endte med tap. Deretter slo de Frankrike, før de knepent måtte se seg slått – og utslått – av Danmark. Dermed endte de norske seilerne på delt 9. plass, mens Jomfruøyene, som slo dem først, tok bronse Puerto Rico (gull) og Singapore (sølv). Danmark endte på delt 4. plass.

Individuelt er Hermann Tomasgaard med og kjemper helt i teten, og i de innledende seilasene kan han se tilbake på to seire i sine heat. Det gir ham en 10. plass sammenlagt før de avsluttende seilasene fortsetter i morgen. I dag har VM-seilerne hviledag.

FEM DELTAGERE I VM. Norge deltar med fem seilere i mesterskapet, og nest best plassert av dem er Lars Johan Brotkorb fra Horten som bekler en 59. plass. Harald Fæste fra Drøbaksund, som på forhånd var ansett som Norges sterkeste kort ved sidn av Tomasgaard, har ikke lyktes helt, og ligger på 95. plass. Han har mistet en 2. plass etter en teknisk protest, og i en annen seilas ble han flagget ut etter «black flag-regelen» (tjuvstart). Samme skjebne led også Magnus Andersen fra Nesodden i en seilas. Han har 108. plass, mens Aksel Jacobsen fra Fredrikstad er på 171. plass.

Individuelt leder Raul Rios fra Puerto Rico foran tyske Marten Jens og nok en seiler fra Puerto Rico; Ivan Aponte. Beste skandinaviske seiler er Kristien Kirketerp fra Danmark.

Komplette VM-resultater finner du her.