WHITBREAD 1989:«Maiden«

Seiling på TV

NRK viser idag dokumentaren fra jentebåten «Maiden» som deltok med suksess i Whitbread seilasen i 1989-90.

Publisert Sist oppdatert

Den britiske seileren Tracy Edwards fikk smaken på jorden rundt seilasen da hun i 1985/86 var kokk ombord på «Atlantic Privateer» i Whitbread Round the World Race. Etter gjennomført seilas var Edwards overbevist over at det ville være mulig å stable et rent jentelag på beina til en fremtidig jorden rundt regatta, men hun klarte ikke å finansiere et nybyggingsprosjekt som huh hadde håpet. Isteden kom hun over den franske «Disque     D´or» som adde vært med i et tidligere Whitbread og som hun ved hjelp av Jordans Kong Hussein klarte å få i farbar stand med et rent jentelag til Whitbread i 1989-90 ogt båten ble lakkert i fargene til Royal Jordanian Airlines.

Tracy Edwards etter målgang
«Maiden» i dag

Ble dømt nord og ned

Jentesatsningen ble dømt nord og ned i et mannsdominert miljø, men jentelaget med Edwards og den kjente amerikanske seileren Dawn Riley i spissen gjennomførte en2 imponerende seilas der de endte på 2. plass i sin klasse. Seilasen er vel dokumentert og materialet til filmen, som ble samlet inn fra alle kanter, er blitt til en flott dokumentar som ble vist første gang på Sundance festivalen i 2019, og som nå altså skal vises på NRK1 mandag 19. februar kl 21.20.

Restaurert og på verdensturné

«Maiden»  vansmektet i årene etter Whitbreadseilasen med Tracy Edwards og hennes jentelag, men da den ble funnet i temmelig forsømt tilstand på Seychellene i 2017 ble båten grundig restaurert takket være kong Husseins datter, prinsesse Haya Bint al Hussein. Båten ble senete på en verdenturne under paraplyen til  «The Magenta Project» med Dee Caffari som skipper,  der målet var å vise mulighetene for kvinnelige seilere. «Maiden› deltar nå med et rent jentelag i Ocean Globe Race med Heather Thomas som skipper.