LEKKASJE:  Loïc Lepage tar inn vann etter å ha brukket masten i Det Indiske Hav.
LEKKASJE: Loïc Lepage tar inn vann etter å ha brukket masten i Det Indiske Hav.

Mer dramatikk i Golden Globe Race

Loïc Lepage startet nødsenderen sin i går kvelde etter mastehavari og lekkasje. 

Publisert Sist oppdatert
AUSTRALIA:  Loïc Lepage befinner seg 600 nm vest for Perth.
AUSTRALIA: Loïc Lepage befinner seg 600 nm vest for Perth.

Franskmannen befinner seg 600 nautiske mil vest for Perth i Australia. Nødsignaler fra båtens EPRIB startet å sende Kl. 18.50 UTC lørdag 20. oktober. Fem timer tidligere hadde Loïc Lepage varslet regattaledelsen om at han hadde mistet masten mens han seilte i 25 knops vind og tre meter høye bølger. Han var da bekymret over om masten hadde skadet skroget nær kjølen, og fått inn vann, men lekkasjen hadde stoppet. Lepage seiler feltets minste båt, en Nicholson 32. 

Holder båten flytende

18:10 ringte Lepage opp regattaledelsen på ny, og kunne fortelle om en lekkasje på 30 liter i løpet av 1015 minutter. Lekkasjen kom fra et sted av kjølen som er gjemt av en vanntank. Båtens pumper klarer å holde lakkasjen i sjakk, men været var i ferd med å bli verre, med vind opp mot 40 knop. Riggen henger fremdeles fast til båten, og fungerer som et drivanker. Vinden skal løye på søndag. 

24. september ble Golden Globe-seileren Abhilash Tomy reddet ut fra båten med ryggskader. 

FLYTER: 62-åringen klarer å pumpe ut mer vann enn hva som trenger inn i båten.
FLYTER: 62-åringen klarer å pumpe ut mer vann enn hva som trenger inn i båten.

Hjelp ikke for langt unna

Rescue Coordination Centre n Canberra, Australia har sendt ut oransje varsel om situasjonen. Natt til søndag ble ett fly sendt opp fra Perth som tok bilder av båten, og oppnådde radiokontakt med seileren. Loïc Lepage har rapportert at hans sikkerhetsutstyr er i orden. Golden Globe-seiler er Istvan Kopar som ligger 460 nm øst for franskmannen. Han må krysse til bake for å komme til unnsetning. Francis Tolan  deltar ikke i regattaen, men seiler solo i samme omradet. Han befinner seg 350 nordvest for Lepage, og regattaledelsen forsøker å få ham til å hjelpe. 

Stort strekk i feltet

Loïc Lepage var alt meldt av om den store æren i Golden Globe Race, da han måte innom Cape Town for å fylle vann, og få hjelp med ødelagt utstyr. Han seilte derfor i Chichester Class for båter som har fått hjelp. 

7. oktober, etter 97 dager ankom lederen Jean-Luc Van Den Hede Hobart for å avgi film til regattaledelsen. I dag, to uker etter, passerer Mark Slats samme sted som båt nummer to. 

Feltet har strukket seg enormt. Igor Zaretsiy, som liger bakerst, befinner seg over 5000 nautiske mil bak lederbåten. Van Den Hede er beregnet å gå i mål 10. januar, russeren 10. juni, fem måneder senere. 

27. august mistet nordmannen Are Wiig masten mens han seilte Golden Globe. Etter å ha returnert til Cape town fortalte han historien til SEILmagasinet, les: Jeg ble ikke skremt.

 

STREKK: Første båt ligger langt ute i Stillehavet, mens andre ikke har langt igjen av Det Indiske Hav.
STREKK: Første båt ligger langt ute i Stillehavet, mens andre ikke har langt igjen av Det Indiske Hav.