GRUNNSTØTT: Guy deBoer havnet på stranda på Fuerteventuras nordside.

Golden Globe-seiler på grunn

Guy deBoer fra USA endte på stranda på nordkysten av Fuerteventura natt til 18. september.

Publisert Sist oppdatert

Guy deBoer kunne forlate sin båt til fots, uten skader, med hjelp av redningspersonell. Båten hadde gått på grunn på den steinete kysten. Båten ble skylt lengre opp mot land av bølgene.

Redningsaksjon

Det var deltager Kirsten Neuschäfer fra Sør Afrika som først responderte på deBoers Mayday-signal på VHFen. Dette skjedde 03:10 UTC. 04:10 var redningen på vei, og 26 minutter senere var amerikaneren trygt på land. Guy deBoer var hele tiden i kontakt med redningspersonellet, men valgte å holde seg i båten, noe han mente var det tryggeste i nattemørket.

Nå jobbes det med en plan for å få båten fjernet fra land. Det er også håp om å berge båten. Guy deBoer var tidligere i uken svært nær å kollidere med en fiskebåt.

UTE: Guy deBoer havnet i steine med sin båt og skyldt på land av bølgene.
STREKK: Feltet på de 15 deltagene båtene strekker seg over 650 nautiske mil. 10 båter har passert Lanzarote.

Svært erfaren seiler

Guy De Boer (66) har vært profesjonell seiler og har konkurranseerfaring i alt fra joller til Maxis. Han hadde vunnet mange arrangementer som mannskap eller skipper, før han la opp i 2008, for igjen å gjøre comback i Golde Globe Race 2022.

«Photogate»

Arrangøren har denne gangen også opprettet to punkter nær Lanzarote hvor båtene må passere. Her blir deltagerne fotografert, samt de får en mulighet til å slippe av sine filmer som de har tatt underveis. Guy deBoer hadde nettopp passert denne begrensningslinja som femte båt, før han gikk på grunn. Kirsten Neuschäfer lå rett bak, som sjette båt.

I front er det Simon Curwen fra Storbritannia som leder med finnen Tapio Lehtinen på andre. Curwen ligger 250 nm bak ruta til Bernard Moitessier posisjon i 1968.

Jeremy Bagshaw fra Sør Afrika, som seiler Are Wiiks gamle båt, passerte begrensningsporten som 10. båt.

Hissig værsystem

Tapio Lehtinen har den siste tiden tapt i forhold til Simon Curwen ved å ligge for nær Afrika. Denne uken bygger det seg opp et stormsystem over den Afrikanske vestkysten. Det vil gi mye vind fra nord i starten av denne uken, men kan skape problemer for den bakre delen av feltet på slutten av uka. Stormsenteret vil bevege seg vestover mellom Kapp Verde og Kanariøyene, og vil forstyrre passatvinden.

STORM: Et værsystem vil skape utfordringer for deltagerne i løpet av uka.

Golden Globe Race 2022

Golden Globe Race 2022 er den tredje utgaven av det originale Sunday Times Golden Globe Race. Løpet er rundt jorden og singlehanded. Løpet startet 4. september fra Les Sables-d'Olonne i Frankrike. Løpet er en oppfølger av det originale løpet som ble gjennomført for først gang i 1968.

Løpet er en oppfølger av det originale løpet som ble gjennomført for først gang i 1968. Da startet ni båter, men bare en deltaker gjennomførte, Robin Knox-Johnston. Løpet har i ettertid fått flere oppfølgere som for eksempel Vendée Globe round-the-world-løpene. I årets Golden Globe Race løp deltar 16 seilere.

Reglene er forsåvidt enkle. Du må seile en produksjonsbåt bygget før 1988. Den må være langkjølt og i størrelsen mellom 32 og 36 fot. Deltakerne må vise tidligere havseileerfaring på minst 8000 nm og ytterligere 2000 nm solo, i hvilken som helst båt, samt ytterligere 2000 nm solo i deres konkurransebåt. Navigasjonshjelpemidlene skal være tilsvarende som på 60-tallet. GPS er ikke tillatt. Heller ikke autopilot. Dette gjør løpet ekstra krevende.

I 2018 startet norske Are Wiig i andre utgave av Golden Globe Race. Utenfor kysten av Sør Afrika ble Wiig slått ned av uvær. han mistet riggen, og fikk store skader på båten, men maktet å komme trygt i havn.

I 2018 startet 18 seilere. Kun fem fullførte regattaen. Tre av deltagerne i 2022 startet også i 2018, men bare Tapio Lehtinen har fullført tidligere.

.