Golden Globe Race

SKROGBUNN: Tapio Lehtinen grodde fast i sjøen og ble siste deltager i mål.

I mål som siste båt, bremset av groe

Finske Tapio Lehtinen var 110 døgn etter første båt i mål i jorden rundt regattaen.

Publisert Sist oppdatert
FULLFØRTE: Tapio Lehtinen i mål etter 322 døgn på havet.

19. mai var dagen da siste båt i Golden Globe Race gikk over målstreken. Regattaen startet 1. juli, og Tapio Lehtinen brukte 322 dager, 8 timer og 21 minutter på å seile alene rundt jorda i sin Sparkman & Stephens-konstruerte 36-foter.

– Skjønte regattaen var slutt

Jeg har virkelig fått valuta for påmeldingsavgiften, utalte finnen etter målgang, nesten fire måneder etter Jean Luc Van Den Heede som vant regattaen.

– Dette er den mest egoistiske tingen jeg har gjort, jeg har fått fullført en etterlengtet drøm, sa Lehtinen. Regattaens nedtur var da han oppdaget at bunnen var full av groe. Da innså han at regattaen var over som konkurranse.

– Jeg hadde seilt side om side med Istvan Kopar over det Indiske Hav, men så at han stadig seilte raskere. Jeg trodde jeg kanskje hadde fått noe fiskeutstyr på propellen, så jeg hoppet i vannet for å undersøke. Der var det ikke noe slikt, men masse groe under skroget.

SEILmagasinet intervjuet Jan-Luc Van Den Heede etter seileren, les: – Nå holder det. 

Fikk ikke renset

Da Tapio Lehtinen ankom Hobart i Tasmania for en pålagt 24-timers stopp, var planen å få renset undervannskroget, slik konkurrenete hadde gjort. Men det fikk ikke finnen lov til. Myndighetene hadde satt en stopper for det, så dette møtte gjøres til havs, 200 nm ut fra kysten.

Les: Golden Globe-båtene gror fast

Redd for hai

– Mens jeg jobbet for å forbedre badeleideren for å komme meg i vannet for å rense skroget, oppdaget jeg en diger hai, det var den verste dagen i mitt liv, forteller Lehtinen som ble båt nummer fem i mål, og siste som gjennomførte av 17 startene båter.

Golden Globe vil også arrangeres i 2022, og interessen er stor. 20 seiler fra 10 ulike nasjoner har medlt sin interesse. En av disse er fra Norge. 

Norske Are Wiik var en av favorittene, men mistet riggen i en diger bølge, Les:  – Jeg ble ikke skremt

 

Resultater

1. Jean Luc Van Den Heede (FRA), 211 døgn, 23 timer, og 12 minutter

2. Mark Slats  (NED), 216 døgn, 0 timer, og 18 minutter

3. Uku Randmaa (EST), 254 døgn, 18 timer, og 40 minutter

4. Istvan Kopar (USA/HUN), 264 døgn, 1 timer, og 38 minutter

5. Tapio Lehtinen (FIN), 322 døgn, 8 timer, og 21 minutter

 

 

HELT: Tapio Lehtinen seilte en Gaia 36, «Asteria», forløperen til Swan 36, men med lang kjøl.
FEIL: Verftet som klargjorde båten for jordomseiling la på bunnstoff for Østersjøen. Den inneholder minimalt med kobber, og har tydeligvis liten effekt på havet.
FULLFØRTE: Tapio Lehtinen var nesten 11 måneder til havs alene i sin 36-fots smale og lave båt.