Golden Globe

Første kvinnelige vinner av jordomseiling solo

Ved å krysse målstreken i Les Sables d'Olonne torsdag klokken 21:43:47 CET, har den sørafrikanske seileren stått for en av de største prestasjonene innen havkappseiling for solosseilere. Hun er vinner av Golden Globe-løpet, uten assistanse eller moderne teknologi, etter 235 dager, 5 timer, 44 minutter og 4 sekunders seilas (endelig tid vil bli fastslått etter beregning av bonus for redningen av Tapio Lehtinen), og dermed den første kvinnen til å vinne et solo-rundt-jorden-løp under seil. Denne prestasjonen ble feiret i Les Sables d'Olonne, nå mer enn noen gang hovedstaden for soloseilas på havet.

Den 40 år gamle sørafrikanske seileren Kirsten Neuschäfer fullførte en åtte måneder lang reise, alene i møte med elementene, uten kontakt med omverden, og samlet regnvann for å overleve. Bragden hennes er desto mer imponerende ettersom seilasen hennes ble avbrutt av redningen av finske Tapio Lehtinen midt i Det indiske hav. Neuschäfer tok ham ombord i sin båt før han ble overført til et lasteskip og Neuschäfer kunne fortsette seilasen

Kirsten Neushäfer:

- Jeg er veldig glad for å se alle menneskene og oppleve denne ekstraordinære atmosfæren. Av alle mine eventyr tror jeg at ankomsten hit med folkemengden og entusiasmen var den mest minneverdige. Båten min var min følgesvenn. Jeg snakket mye med ham Jeg ble til og med sint på henne, men jeg elsker henne veldig høyt. Det er en rask, elegant båt som jeg jobbet mye på i et år. Jeg hadde viljen til å vinne fra dagen jeg meldte meg på, og jeg gjorde alt mine forberedelser deretter. Jeg ønsket å vinne, ikke som kvinne. Jeg ønsket ikke å være i en egen kategori, men å konkurrere på like vilkår med alle skippere. Jeg tenkte ikke på hva som skal skje langt frem i tid, men mer på hva Jeg ønsket å gjøre i nær fremtid. Jeg vil gå lange turer i villmarken med hunden min i noen måneder, sier hun.

Golden Globe Race 2022-23

Golden Globe Race 2022 er den tredje utgaven av det originale Sunday Times Golden Globe Race. Løpet er rundt jorden og singlehanded. Løpet startet 4. september fra Les Sables-d'Olonne i Frankrike. Løpet er en oppfølger av det originale løpet som ble gjennomført for først gang i 1968.

Løpet er en oppfølger av det originale løpet som ble gjennomført for først gang i 1968. Da startet ni båter, men bare en deltaker gjennomførte, Robin Knox-Johnston. Løpet har i ettertid fått flere oppfølgere som for eksempel Vendée Globe round-the-world-løpene. I årets Golden Globe Race løp deltar 16 seilere. Av disse brøt 11 seilere, og to mottok hjelp under veis.

Reglene er forsåvidt enkle. Du må seile en produksjonsbåt bygget før 1988. Den må være langkjølt og i størrelsen mellom 32 og 36 fot. Deltakerne må vise tidligere havseileerfaring på minst 8000 nm og ytterligere 2000 nm solo, i hvilken som helst båt, samt ytterligere 2000 nm solo i deres konkurransebåt. Navigasjonshjelpemidlene skal være tilsvarende som på 60-tallet. GPS er ikke tillatt. Heller ikke autopilot. Dette gjør løpet ekstra krevende.

I 2018 startet norske Are Wiig i andre utgave av Golden Globe Race. Utenfor kysten av Sør Afrika ble Wiig slått ned av uvær. han mistet riggen, og fikk store skader på båten, men maktet å komme trygt i havn.

I 2018 startet 18 seilere. Kun fem fullførte regattaen. Tre av deltagerne i 2022 startet også i 2018, men bare Tapio Lehtinen har fullført tidligere.

.