Gotland Rundt 2024

Gotland Rundt 2024 starter i Sandhamn

Gotland Rundt tilbake til Sandhamn 2024

Venter på bedre forhold for deltakerne i Stockholm havn

Publisert

Gotland Rundt, verdens største årlige havseilas, vil gjøre en midlertidig retur til sine historiske røtter i Sandhamn i 2024. Starten, som har vært i Stockholm sentrum de siste årene, flyttes nå tilbake til Sandhamn.

Gotland Rundt tiltrekker seg årlig mer enn 1500 seilere på 200 båter, alt fra fritidsseilere til noen av de beste profesjonelle lagene fra Nord-Europa. Seilasen går over ca. 350 nautiske mil (643 km) og gir tidvis store utfordrer for deltakerne.

Først Sandhamn, så Stockhom og nå Sandhamn igjen

Start i Stockholm

Fra 1963 til 2010 var Sandhamn utgangspunktet for Gotland Rundt, før han flyttet til Stockholm fra 2011 til 2023. Flyttingen til Stockholm sentrum betydde at flere kunne følge konkurransen på nært hold. Kungliga Svenska Segelsällskapets (KSSS) ambisjon er å fortsette å gjøre sporten mer tilgjengelig for et bredere publikum, og derfor er det naturlig å forsøke å starte regattaen i Stockholm. Men i påvente av å finne en bærekraftig havneløsning i Stockholm, der alle deltakende båter og mannskap får plass, har KSSS valgt Sandhamn som utgangspunkt for 2024. Klubben vil dermed tilby en ny-gammel opplevelse for seilere, besøkende og samarbeidspartnere.

Lettere for tilskuerbåter

Gotland Rundt

 Med sikte på å gjøre løpet mer tilgjengelig enn tidligere da starten var på Sandhamn, ønsker KSSS å tilby flere muligheter for folk til å følge løpet fra tilskuerbåter, øyer og gjennom direktesendinger. Derfor flyttes starten til Gråskärsfjärden sør for Sandön, der vannet er roligere for tilskuerbåter som ønsker å se starten av regattaen. Løpt går deretter nordover langs den ytre skjærgården til Svenska Högarna, den østligste delen av Stockholmskjærgården, før båtene seiler sørover over åpent hav for å runde Gotland.

Hyllest til havet

- KSSS ser på Gotland Runt som en hyllest til havet, og dette fantastiske arrangementet gir oss en unik mulighet til å synliggjøre viktigheten av å ta vare på hav og natur. Vi ønsker alle, deltakere og tilskuere, velkommen til å være med på seilfesten Gotland Rundt 2024, sier Stefan Rahm i KSSS.

Påmeldingen til Gotland Runt 2024 åpner 10.desember 2023, og starten er 30.juni 2024.