Jordomseiling

Øste for livet i 24 timer

Sørlendingen Harald Solfjeld ble reddet av containerskip etter at båten hans var i ferd med å synke under ham, utenfor New Zealand.

Publisert Sist oppdatert
REDDET: Harald Solfjeld seilte solo da båten hans startet å fikk slått inn skrogvinduene, og synke i voldomt vær.

I 2010 la sørlendingen Harald Solfjeld ut fra Kilsund i sin 39-fot Jeanneau Sun Odyssey «Ilanga», for å realisere guttedrømmen om å seile rundt jorden. Turen varte i 7,5 år. Da hadde han seilte en distanse til tilsvarer to ganger rundt ekvator. På de lange etappene seilte han som oftest alene.

Seilasen tok ham til isflakene langs kysten av Grønland i nord og til Patagonia i sør, og mellom palmeøyer i Karibien og i Stillehavet, på elver, innsjøer og kanaler i USA og Canada. Han besøkte 32 land og 13 stater i USA.

Angrepet i Brasil

Underveis hadde han mange fine, men også dramatiske opplevelser. I Panama fikk han meget giftig slange ombord, og han ble ranet av to maskerte menn med revolver og machete i Brasil. De skjøt hull i hyttetaket på båten for å vise at de mente alvor, truet med kniv og revolver med at de ville drepe ham og bandt ham til masten.

Dramatisk redning

BOK: Forlaget gikk konk, men Solfjeld fikk kjøpt ut bøkene fra trykkeriet.

Turen endte svært dramatisk med et havari i dårlig vær utenfor New Zealand for nøyaktig to år siden.

Båten fikk slått inn skrogvinduene, og soloseileren måtte øse med bøtte i 24 timer før redningen kom. I siste liten ble Solfjeld ankom et containerskip. Skipet måtte ha flere forsøk for å manørvere seg opp til nordmannen som lå i vannet.

Hendelsen ble plukket opp av nyhetssendinger i inn- og utland.

Harald Solfjeld har skrevet en bok om turen "Leve en drøm - reise med vind" og forteller her Seilmagasinets Mikkel Thommessen om turen og den dramtiske redningsaksjonen.

REDDET: Solfeld ble plukket opp av vannet etter tredje forsøk.