BEST: «Mika» vant starten og var første båt i mål. Det ga en suveren seier på korrigert tid.

–Så noe de foran ikke så

Harald Walder lurte feltet og ble den beste soloseileren i den store klassen i Raymarine Hankø OneStar.

Publisert Sist oppdatert

–Jeg hadde en god start, og kom best ut. Da blir man skjerpet, mener vinneren. Hans JPK 1080 «Mika» er rask, og forholdene på lørdag syd for Hankø var gode for båten.

–Jeg gikk høyt, og seiler 7-7,5 knop under slike forhold. Da tok det tid for de store tok meg igjen. «Mika» er 36 fot, mens de raskeste båtene ut fra målebrev er 44 fot.

Mye regn

Det var meldt stabil vind fra nord og regn. Slik ble det ikke. Store deler av løpet var det sønnavind, og mye regn.

–Det var nok noen som hadde kledd seg litt lett. Det bøtta ned, forteller Walder.

Det var bra med vind i starten, men det varte ikke hele veien inn.

–Vi stod på babord halser ut mot Missingene, og på styrbord mot Seikrakket, som var rundingsmerke. På vei tilbake til Hankø minket vinden. Jeg valgte da å gå inn mot land, mens de tre store båtene gikk ut. Her fikk jeg etter hvert vind fra nordøst, som gjorde at jeg ble også første båt over mållinjen, forteller Walder.

MÅL: «Mika» foran «Hyrrokkin» mot Hankø.
VANT: «Jakobine» var beste båt i liten klasse.

God planlegging

Walder forteller at han bruker samme seil og teknikk når han seiler alene, som han gjør når han har med seg mannskap.

–Når du seiler solo er planlegging enda viktigere. Det betyr å hente frem spinnakeren i god tid, og gjøre den klar mens det er mulig, uten å tape tid, forteller vinneren.

Han trekker frem starten som et eksempel. Her hadde han vinsjet inn forseilet i god tid, slik at han kun trengte å konsentrere seg om storseil og rorkulten i sekundene før start.

Klatrer på rankingen

Harald Walder har i år vunnet både 2Star og Onestar, og vil etter helgens bragd klatre på rankingen. Han hadde med seg Tim Sandberg i kjølvannet, og «Hyrrokkin» var rett bak over målstreken. Petter Hegle i Farr 395 «Farrout» ble nummer tre i den store klassen.

Nok en seier

Yngve Lønmo i J/92 «Jakobine» ser ut til at ingen klarer å matche. Han gikk fra seier i Hollenderseilasen, til en ny seier i Onestar. Men norgesmester i shorthanded, Øyvind Knudsen var før i mål, men ikke nok for korrigert tid.

Carl Hjalmar Knap ble nummer tre med Bavaria 38 Match «PuraVida».

Den lille klassen seilte en kortere bane, og de raskeste var i mål før tre timer var seilt. Walder brukte litt over fire timer, mens siste båt brukte nesten seks.

PALLPLASS: Tim Sandberg, Harald Walder og Petter Hegle i stor klasse.
PALLPLASS: Carl Hjalmar Knapp, Yngve Lønmo, og Øyvind Knudsen i liten klasse.

.