NM i optimist

NM: Optimistseilerne fikk seilt en seilas fredag under krevende forhold.

Frisk vind for Optimistjolleseilerne

Etter en ganske vindstille sommer i Oslofjorden var det ingen som kunne klage på mangel av vind under helgens NM i optimistjolleseiling på Steilene. 

Publisert Sist oppdatert
VINNERE: Gull til Mia Beckmann Klæboe. Sølv til Marie Robertstad og bronse til Julia Jacobsen fra KNS.

I tillegg til de ordinære NM-klassene for jenter og gutter over 13 år stilte 44 seilere under 13 år i klassen Coming Stars. Dette var den største klassen under årets NM. Det er tydelig at interessen for NM har sunket de siste årene, trolig som følge av at seilerne bytter til andre båtklasser før de fyller 15 og at NM ikke kvalifiserer til internasjonale mesterskap i motsetning til NorgesCupene. Hvis deltagertallet fortsetter å synke så mye som det har gjort de siste årene kommer optimist til å ende opp med å ikke være NM-klasse lenger. En løsning kan være å gjøre NM til en tellende del av NorgesCuppene.

LES OGSÅ: Rekordlav NM-deltagelse i Optimist

Over 20 m/s i kastene

Norgesmesterskapet startet på fredagen med fin vind og gode forhold. Etter ett race for hver klasse endte det med at de yngste seilerne ble sendt inn som følge av for mye vind. Det ble gjort flere forsøk på å starte de offisielle NM-klassene men regattakomiteen bestemte seg for at det ikke var forsvarlig og sendte også de eldste på land. Noe som var bra da det senere kom vindkast hvor vinden var oppe i over 20 m/s, en vindstyrke som ikke har vært i finne i Oslofjorden på lange tider. 

Bra lørdag og søndag

Natt til lørdag roet vinden seg, og da seilerne var klare til start kl. 11 lørdag morgen var det fin vind å arrangere regatta i og NM-klassene fikk fire jevne race hver. Coming stars fikk fem race. Etter seilingen på lørdag var det duket for aftersail med sosialt samvær og mat. 

På søndag var det også stabil og fin vind og de eldste seilerne fikk tre race til, som gjorde at det ble åtte av maksimalt ni race.  Coming Stars fikk totalt 11 av 11 mulige race da de hadde kortere bane enn NM-seilerne. 

Vinnerne

I jenteklassen stakk Mia Beckmann Klæboe fra Drøbakssund av med seieren. Hun seilte jevnt bra og hadde totalt fire førsteplasser. Etter Mia kom Mathilde Robertstad fra Tønsberg og på tredje plass kom Julia Jacobsen fra KNS. 

Hos guttene seilte Markus Berthet fra KNS seg inn til førsteplass. Balder Støen tok sølvet på hjemmebane mens Erik Bøen fra Ålesund fikk bronse.

I Coming Stars seilte guttene og jentene sammen. Hedvig Doksrød fra Sandefjord tok seieren med 12 poeng ned til Henrik Løset Eriksen som også er fra Sandefjord. På tredjeplass kom Philip Forslund fra Nesodden.

På tross av mye vind og vanskelige forhold på fredagen, fikk Nesodden seilforening gjennomført 8 av 9  mulige seilaser for NM-klassene og 11 av 11 mulige for coming stars. 

Du finner full resultatliste her

 

 

VINNERE: Gull til Markus Berthet. Balder Støen tok sølvet på hjemmebane mens Erik Bøen fikk bronse.
DRAMATISK: Det var nok av vind under NM. Fredagen ble det målt over 20 m/s.