Verdenscup i Hyeres

Kamp om teten i 49erFX

Klart for ny verdenscup i Hyères

13 norske seilere i årets andre verdenscupregatta som vil være en del av OL uttaket.

Publisert

Det norske landslaget i seiling – minus iQFOiL-seilerne – stiller mandag 24. april til start i årets andre verdenscup-regatta, som foregår i Hyères, fremgår det i en melding fra Norges Seilforbund. Den tradisjonsrike regattaen som har foregått der i mange ti-år, har nå fått navnet French Olympic Week. Og som det ligger i navnet – regattaen er for de ti olympiske klassene.

Norges representanter er:ILCA 6:

Line Flem Høst
 • Line Flem Høst, KNS

ILCA 7

Hermann Tomasgaard – Fotosession
 • Hermann Tomasgaard, KNS
 • Uffe Tomasgaard, Drøbaksund
 • Theodor Middelthon, Stavanger
 • Christoffer Sørlie, Fredrikstad

49er

 • Mathias Berthet/Jeppe Nilsen, KNS

49erFX

 • Helene Næss/Marie Rønningen, Tønsberg
 • Pia Dahl Andersen/Nora Edland, KNS

470 Mix

 • Jula Jacobsen/Emil Forslund, KNS

I Hyères møter de norske seilerne hele verdenseliten i sine respektive klasser. Hyères-regattaen teller for mange som uttagning til det kommende prøve-OL i Marseilles i juli og World Sailing VM i Haag i august, der de første nasjonsplassene til OL i 2024 skal deles ut.

French Olympic Week blir viktig også for de norske seilerne, men i varierende grad.

Kamp om plass i prøve-OL

For 49er/FX-lagene og 470-laget teller regattaen i Hyères som uttagning til prøve-OL og VM i Haag. For 49er- og 470-seilerne er det imidlertid ingen reell uttagning, ettersom det i hver av disse klassene kun er ett aktivt norsk lag. I 49erFX-klassen lever imidlertid spenningen.

Til VM i Haag er Norge bebudet å skulle få to plasser, så dit vil begge de to norske FX-lagene reise. I prøve-OL får imidlertid hver nasjon kun lov å stille med et lag/en seiler i hver klasse. Så Hyères-regattaen vil være avgjørende om det blir Helene og Marie eller Pia og Nora som får delta i Marseilles. Resultatene i Palma-regattaen som var og resultatene som kommer i Hyères, teller sammenlagt i uttagningen til prøve-OL, Det betyr at Helene og Marie med sin 4. plass i Palma mot Pia og Noras 20. plass, dermed har festet et godt grep om billetten til prøve-OL.

OL-uttagning starter i Hyères

Det er imidlertid ikke kun uttagning til prøve-OL og VM i Haag som gjelder i Hyères, men også selve uttagningen til OL i 2024. For ILCA-klassene startet denne uttagningen under påskeregattaen på Palma. Gitt at Norge kvalifiserer for en nasjonsplass i OL gjennom VM i Haag eller i ILCA-klassenes VM i januar 2024, så teller følgende regattaene som OL-uttagning i ILCA 6 og ILCA 7:

 • S.A.R. Princesa Sofia på Malloca - april 2023
 • French Olympic Week i Hyeres – april 2023
 • VM i Haag – august 2023

Resultatene i de tre regattaene vil telle sammenlagt, og den seileren som har flest poeng, vil bli innstilt som norsk OL-deltager i klassen. Det er kun plasseringer blant de 15 beste som gir poeng. Ingen av de norske seilerne ble topp 15 på Mallorca, følgelig har alle ILCA-seilerne foreløpig null poeng. Hermann Tomasgaard var nærmest å få poeng på Mallorca med sin 18. plass.

Skulle en norsk seiler ta medalje i VM i Haag i en av ILCA-klassene, vil det trumfe poengscoren. En medaljevinner der vil bli innstilt som norsk OL-deltager i Marseilles 2024.BEST: Hermann Tomasgaard var beste norske seiler på Mallorca på en 18. plass. I Hyères gjelder det å komme topp 15, forklarer Morten Jensen i Seilforbundet.

For 49er/FX-klassene starter den norske OL-uttagningen i prøve-OL. I FX-klassen er det kun plasseringer blant de 10 beste som gir poeng, mens en plass blant de 20 beste gir poeng i 49er. I og med at det kun kan delta én norsk deltager i prøve-OL, vil det av lagene i tvekampen mellom Helene og Marie og Pia og Nora i 49erFX-klassen, få en flying start. I tillegg til prøve-OL vil også VM i Haag og klassens EM i oktober gi mulighet til å kapre uttagningspoeng.

IQFOiL-seilerne sikter mot EM

iQFOiL-seilerne deltar ikke i Hyères i likhet med svært mange av deres internasjonale konkurrenter. Klassens EM som starter 8. mai, prioriteres av de aller fleste.

Den norske OL-uttagningen i iQFOiL-klassene starter i VM i Haag, gitt at de klarer å kapre en norsk nasjonsplass til OL der eller under VM i januar 2024. For brettseilerne vil det være plasseringer blant de 15 beste som gir uttagningspoeng.

Så langt ser sjansene til å ta nasjonsplasser i OL lysest ut i 49erFX, ILCA 7 og iQFOiL for damer. For hadde regattaen på Palma talt som en slik kvalifisering, ville Norge ha tatt OL-plasser i disse klassene.

I dette Mallorca-regnskapet var 470 Mix-laget med Julia Jacobsen og Emil Forslund nærmest en nasjonsplass av de øvrige norske seilerne. De må heve seg tre nasjonsplasser opp under VM i Haag for å kunne «være innafor» der.